AP: Kim se žalio Lavrovu na američki hegemonizam

Izvor: B92, 31.Maj.2018, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AP: Kim se žalio Lavrovu na "američki hegemonizam"

Tokio -- Severnokorejski lider Kim Džong Un žalio se ruskom kolegi Sergeju Lavrovu na "američki hegemonizam", piše AP.

AP navodi da će ta izjava verovatno zakomplikovati odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama imajući u vidu planove za sastanak Kima sa predsednikom SAD Donaldom Trampom u Singapuru 12. juna.

Kim je rekao Lavrovu da se nada intenziviranju saradnje sa Rusijom koja je, kako se navodi, prethodnih meseci uglavnom ostala na marginama, kada je Kim napravio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << veliko diplomatsko približavanje Vašingtonu kao i Južnoj Koreji i Kini.

"Dok se trudimo da se prilagodimo političkoj situaciji pred američkim hegemonizmom, spreman sam da detaljno i temeljno razmenim mišljenja sa vašim liderstvom i nadam se da ćemo to učiniti", rekao je Kim Lavrovu, prenosi AP.

Kim je i ranije upućivao oštre izjave a više puta je i pretio nuklearnim napadima na SAD , podseća agencija uz napomenu da današnja izjava dolazi u osetljivom trenutku kada je jedan od Kimovih najviših saradnika u Njujorku gde razgovara sa državnim sekretarom Majkom Pompeom o planiranom samitu.

Poseta Lavrova Pjongjangu ukazuje na to da Rusija želi da se uključi i osigura da je Severna Koreja informiše o svojim namerama.

Lavrov je preneo Kimu "najtoplije pozdrave" i "najlepše želje" predsednika Putina za njegove "velike napore" na Korejskom poluostrvu, a izrazio je i podršku Moskve sporazumu Kima sa južnokorejskim predsednikom Mun Džae-inom o okončanju neprijateljstava između dve Koreje.

Video snimak početka sastanka Lavrova i Kima pokazuje i da je Lavrov pozvao Kima da poseti Moskvu, navodi AP.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.