Izvor: B92, 27.Apr.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ANONIMNI TELEFONSKI POZIVI GRADJANIMA KURSUMLIJE

Ucestali anonimni telefonski pozivi Albanaca sa Kosova upuceni gradjanima opstine Kursumlija izazvali su veliko uznemirenje stanovnika. Prilikom ovih poziva, upucuju se radikalne pretnje da se gradjani isele iz svojih kuca, uz napomenu da je Kursumlija nekad pripadala Albancima, izvestava dopisnik Radija B92 Ljiljana Danilovic. Ona je snimila jedan takav razgovor. Posto je rekao da pripada UCK, anonimni sagovornik je pustio albansku pesmu i rekao joj da je "to za slobodu Kosova". Na komentar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nase novinarke "ali, ovo nije Kosovo", on odgovara da je "bar 10 godina svaki cetvrtak bio na pijaci u Kursumliji', a pominje i 'albansko selo Kastrati, blizu Kursumlije'. 'Nase je do Crvene Jabuke kod Nisa i Nis je nas', kaze on i nabraja i ostala, po njegovom misljenju, albanska mesta. 'Kursumlija, Belovina, Blace, Nis, Krusevac, Prokuplje'. 'To zna ceo svet, nase je bilo do Toplice, i Toplica je bio Albanac, znate li to?', pita dopisnika B92, i dodaje da je 'Toplica imao preko 600 sela'. 'Sve je to bilo albansko, ali su nas proterali kao za vreme NATO bombardovanja'. Na pitanje novinarke da li smatra da bi to trebalo ponovo da bude albansko, on kaze 'ne &trebalo', nego ce biti sigurno". "Kako cete to dobiti?". 'Ratom', odgovara. Novinarka ga pita da li je on pripadnik UCK, on to ponovo potvrdjuje, a na pitanje da li je ubio nekoga, smeje se i kaze: 'Naravno, nisam usao u UCK da pevam'. Onda je pita: 'Da li placete? Glas vam zvuci kao da placete? Ja mnogo volim Kursumliju. Jos malo i gotovo je. Laku noc i mirno spavanje, necete da mi kazete laku noc?'.

Ovo nije usamljen primer. Iako je pre mesec dana zvanicno objasnjenje bilo da je zbog promena u telefonskom saobracaju Srbije s Kosovom doslo do greske u centrali, gradjanima Kursumlije se jos upucuju ovakvi pozivi. Gradjani koji su imali priliku da cuju ove anonimne sagovornike za B92 svedoce o mnostvu slicnih poziva u kojima se ponavljaju pretnje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.