AI: Zaštititi kosovske Rome

Izvor: B92, 28.Sep.2010, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AI: Zaštititi kosovske Rome

London -- Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešnel zatražila je od zapadnoevropskih zemalja da zaustave nasilno vraćanje Roma na Kosovo.

Mnogi od vraćenih Roma, kaže se u izveštaju, rođeni su u inostranstvu i samo mali broj govori albanski, sada glavni jezik na Kosovu.

U izveštaju objavljenom u utorak, Amnesti internešnel navodi da su hiljade Roma, pobeglih tokom devedesetih godina od rata i proganjanja, vraćene na Kosovo otkako je proglašena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nezavisnost od Srbije 2008. godine.

Prema izveštaju Amnesti internešnela, tokom 33 meseca otkako je proglašena nezavisnost, na Kosovo je nasilno vraćeno nekoliko hiljada Roma, a još hiljadama preti ista sudbina.

Izveštaj se bavi nevoljama s kojima se suočava između osam i deset miliona Roma u Evropi, u trenutku dok još traje kontroverza oko odluke Francuske da deportuje Rome u Rumuniju i Bugarsku.

"Na Kosovu postoji nova kategorija Roma", kaže jedan romski aktivista i dodaje:

"Zovemo ih Romi 'duhovi', jer stižu u pola noći, vanrednim avionskim letovima i lutaju izgubljeni po zemlji koju više ne prepoznaju i koja ne prepoznaje njih". Mnogi od Roma koji se vraćaju rođeni su u inostranstvu i samo mali broj govori albanski.

AI poziva vladu Kosova da pomogne Romima i drugim manjinama da se integrišu, ali i ističe da država Kosovo sada nije spremna da izađe na kraj s takvim prilivom ljudi i da se novopridošli suočavaju sa starim predrasudama, pa čak i rizikom fizičkog nasilja.

Autori izveštaja zalažu se za uvođenje međunarodnog moratorijuma na nasilno vraćanje manjinskog stanovništva na Kosovo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.