AI: Hrvatska ne kažnjava zločince

Izvor: Vesti-online.com, 14.Maj.2011, 03:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AI: Hrvatska ne kažnjava zločince

Napredak Hrvatske u progonu počinilaca ratnih zločina u protekloj godini je i dalje bio spor i pored pritisaka međunarodne zajednice, a diskriminaciji su i dalje bili najizloženiji Srbi, Romi i homoseksualci, navodi se u izveštaju Amnesti Interenešenela (AI) o stanju ljudskih prava u 2010. godini.

U izveštaju te međunarodne organizacije, objavljenom u Londonu, u vezi sa položajem Srba navode se brojni problemi oko povratka izbeglica u Hrvatsku i obezbeđivanje njihovih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << prava.

"Kapaciteti hrvatskog pravosuđa za progon ratnih zločinaca su mali. Stotine slučajeva, a naročito onih u kojima su žrtve Srbi i onih u kojima su navodni počinioci pripadnici Hrvatske vojske i policije, ostaju nerešeni", naglašava se u izveštaju.

AI ocenjuje da se u praksi ne sprovode zakoni prihvaćeni 2003. u cilju lakšeg progona ratnih zločina, kao i da u velikoj meri nedostaje političke volje za sprovođenje reforme pravosuđa.

Vrhovni sud je u slučajevima Branimira Glavaša kome se sudilo za zločine nad Srbima u Osijeku i Mirku Norcu kome se sudilo za Medački džep, suprotno međunarodnim standardima, prihvatio neke olakšavajuće okolnosti i ublažio presude, ističe AI i navodi da je kao olakšavajuća okolnost uzeta pripadnost hrvatskoj vojsci.

AI je ocenio i da su Romi izloženi diskriminaciji na području ekonomskih i socijalnih prava, uključujući obrazovanje, zapošljavanje i stanovanje, a da su mere koje vlasti preduzimaju nedovoljne.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Amnesti internešenel: Spor napredak u procesuiranju ratnih zločina

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Maj.2011

LONDON - Napredak u procesuiranju ratnih zločina u BiH prošle godine bio je spor, navodi se u izvještaju Amnesti interenešenela (AI) o stanju ljudskih prava u 2010. godini.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.