A u Železnicama kažu - sve po propisu (VIDEO)

Izvor: Mondo, 21.Dec.2018, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

A u Železnicama kažu - sve po propisu (VIDEO)

Oprečne informacije nakon stravične nesreće kod Niša u kojoj je stradalo pet osoba.

Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je danas da ima informacije da je za nesreću kriv vozač autobusa, a to tvde i nadležni u železničkim preduzećima, dok zamenik direktora "Niš ekspresa" Novica Tasić tvrdi da je problem u neobezbeđenom pružnom prelazu, a da je vozač autobusa prošao sve provere.

Direktori nadležnih železničkih preduzeća tvrde da je železnička >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << infrastruktura ispravna, da je prelaz očišćen, kao i da je mašinovođa išao propisanom brzinom,tvrde

V.d. generalnog direktora Infrastrkture železnice Srbije Miroljub Jevtićje izjavio da je "putni prelaz bio u potpunosti očišćen, uklonjeno je rastinje, tako da nije bilo nijednog problema kada je u pitanju preglednost."

Izvor: Tanjug

"Očigledno da se može zaključiti da je i ovog puta bio u pitanju ljudski faktor", rekao je on.

I V.d. generalnog direktora Srbija voza Juguoslav Jović tvrdi da je očigledno reč o ljudskom faktoru, da su oni proverili sve što je moglo da se proveri i da je mašinovođa vozio po svim pravilima službe.

"Kretao se briznom koja je bila propisana i kada je video ispred sebe vozilo upozoravao je zvučnim signalom i kočio, ali se nažalost desila nesreća".

Jović je izrazio je saučešće porodicama nastradalih putnika.

"Svi pokazatelji za sada ukazuju na to da je mašinovođa postupio po pravilu službe i da je voz funkcionisalo u tehničkom stanju u kom je trebalo da bude", naveo je on.

Jović ističe da na nivou srpskih železnice postoji zajednička komisija koja je već krenula u ispitivanje učesnika događaja i da će ona na kraju reći šta se stvarno dogodilo.

"Možda će dati još neke nove podatke koje mi možda sada ne znamo", dodao je Jović.

Jeftić je, takođe, izrazio žaljenje zbog tragedije i saučešće prodicama nastradalih.

"Moram da apelujem na sve učesnike u saobraćaju da se u potpunosti pridržavaju saobraćajnih propisa, da je tako bilo ova teška tragedija se ne bi dogodila".

Ponovio je da su svi aparati i uređaji besprkeorno funkcionsiali i da je peglednost bila dobra, ali da treba, ipak, sačekati izveštaj komisije.

Na pitanje šta će biti sa tim pružnim prelazom, Jevtić je rekao da u našoj zemlji ima 2.136 putnih prelaza, od čega je 477 ili samo 22,5 odsto obebeđeno polubranicima i branicima.

"Kao što ste mogli da vidite ni polubranici ni branici ne mogu potpuno da garantuju bezbednost saobraćaja ukoliko se ne poštuju soabraćajni propisi", dodao je.

Kako je rekao, vlada je obezbedila ogromna sredstva za rekonstrukciju infrastrukture železnice i upravo će se i ta deonica raditi.

"Za nju je tender pred rapisivanjem i obezbeđan sredstva za tu deonicu dugu 23 km, od Niša do Brestovca. U okviru te denice se nalazi i ovaj putni prelaz i uz rekosntrukciju pruge istovremeno ide i potpuna modernizacija ovog putnog prleaza", rekao je i dodao da će tender biti raspisan u februaru.

Najavio je da će do tada, čim vremenski uslovi budu pogodni, početi postavljanje vibro traka, kao i reflektorsko osvetljenje.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.