90 godina GAK-a u Višegradskoj

Izvor: B92, 04.Okt.2013, 21:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

90 godina GAK-a u Višegradskoj

Beograd -- Svečanom akademijom u Narodnom pozorištu, Klinika za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj večeras je proslavila 90 godina postojanja.

Ovo je jedna od najstarijih klinika u okviru Kliničkog centra Srbije koja je osnovana 1923. godine, a u sadašnjoj zgradi počeli su sa radom 1963. godine.

Direktor klinike prof. dr Aleksandar Stefanović naglasio je da ova ustanova tokom svih godina postojanja brine o zdravlju žena od prevencije do najkomplikovanijih bolesti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i da njena vrata ni jednog sekunda nisu bila zatvorena.

Stefanović je rekao da je klinika uvek ulagala posebne napore da unapredi lečenje, a čak i u najtežim vremenima uvođene su nove metode.

Dijagnostika i lečenje u ovoj klinici su, prema Stefanovićevim rečima, po evropskim standardima.

"Naša oprema bi mogla biti bolja i naša organizacija bi mogla biti bolja, ali to nas ne sprečava da postižemo uspeha i u međunarodnim okvirima", naglasio je direktor klinike.

U GAK u Višegradskoj godišnje se rodi više od 7.000 beba, obavi oko 90.000 ginekoloških pregleda i oko milion laboratorijskih analiza.

Prva beba začeta vantelesnom oplodnjom na ovoj klinici rođena je 1992. godine, a zaposleni su posebno ponosni na uspešnost ovog programa u poslednjih nekoliko godina koji se obavlja o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Tokom 2011. godine od 242 embriotranfera rođeno je 90 beba.

Povodom 90 godina postojanja čestitke direktoru i zaposlenima uputili su predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa suprugom Dragicom Nikolić, koja je bila pokrovitelj akademije, zatim direktor Kliničkog centra Srbije Miljko Ristić, direktor Urgentnog centra Zlatobor Lončar, Medicinski fakultet i SANU.

Plakete zahvalnosti uručene su brojnim pojedincima, klinikama, ali i kompanijama koje su doprinele boljem radu klinike.

Gosti u Narodnom pozorištu uživali su u operskim arijama, ali i u uspavankama Ivane Žigon, pesmama Bisera Valetanović, zatim stihovima koje su izvodili Nebojša Glogovac, Ljubivoje Ršumović i mnogi drugi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.