87 godina od prvog pojavljivanja Popaja

Izvor: Studnel.com, 17.Jan.2016, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

87 godina od prvog pojavljivanja Popaja

Pprvo pojavljivanje bilo mu je u stripu Thimble Theatre, a njegov kreator bio je američki crtač Elzie Crisler Segar. On je do pojave Popaja deset godina radio na stripu Thimble Theatre, u kojem je glavni junak bio Kastor, a njegov drug Ham. Kada su u priči oni krenuli na prekookeansko putovanje, ubačen je Popaj. Prva scena sa njim bila je kada mu se obratio Kastor sa pitanjem: Hej, ti! Da li si ti mornar? Ovaj mu je odgovorio sa: Jok, mislim da sam >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << kauboj. Nakon toga, strip je počeo da nosi njegovo ime.
Najpoznatiji je po spanaću, jer kada ga pojede, dobije ogromnu snagu. Upečatljiv je i po načinu na koji otvara konzervu spanaća − uvek pomoću drugog sredstva seče konzervu, a spanać izlazi poput mlaza. Zaštitni znak su mu lula i tetovaže sidra na podlakticama. Pored njega, u poznatom crtanom filmu pojavljuje se njegova voljena Oliva, koju pokušava da sačuva od Badže, grubijana koji nastoji da mu je preotme. Tu je i Pera Ždera, zaljubljenik u hamburgere. Zapleti se u većini epizoda dešavaju oko toga kako Popaj brani voljenu Olivu od Badže. Ona naivno upada u Badžine zamke, a kada postane gusto, doziva Popaja u pomoć. Pored Badže, kao njegovog neprijatelja broj jedan, javalju se razna mitska bića, likovi iz bajki i velike životinje.

Foto: www.haoss.org
Na filmskom platnu prvi put se pojavio u okviru crtanog filma Beti Bup sreće mornara Popaja iz 1933. godine. Te godine je izašao još jedan dugometražni film sa njim u glavnoj ulozi. Film se zvao Ja sam ono što jesam, a snimio ga je Flečer studio. Sa snimanjem crtanih filmova nastavljeno je 1942. godine. Paramount studio je preuzeo Flečer studio i dao mu novo ime Famous studio. Smatra se da je Flečer studio zasebno bolje izrađivao ove crtane filmove. 
Između 1933. i 1957. godine napravljeno je oko 230 kraćih epizoda i tri duža animirana filma. Dejv Fleičer je režirao crtane filmove do 1942. godine, a posle njega taj posao su nastavili Sejmur Knejtel, Izadora Sparber, Bil Tajtla, Den Gordon i Dejv Tendlar. Robin Vilijams našao se u ulozi poznatog crtanog mornara 1980. godine kada je Popaj, kao i većina junaka poput Supermena ili Betmena, dobio i filmsku verziju.
Izvori: glas-javnosti.rs, blic.rs, vijesti.me.

popajmornar popajcrtani filmna danasnji dandogadjaj

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.