8 stvari koje uništavaju spermu

Izvor: Kurir, 03.Dec.2012, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

8 stvari koje uništavaju spermu

Apstinencija može da izazove promenu u pokretljivosti spermija i promenu oblika

Za neke stvari opšte je poznato da nisu prijateljske nastrojene spermi. međutim, ima i onih za koje mnogi ne znaju, a upravo te mogu biti posebno opasne.

Ako muškarac želi i radi na tome da postane otac, onda je najbolje da prestane da puši i da skloni laptop iz krila, jer će to spermi dati veće šanse da dođe do cilja.

Na broj spermija utiče mnogo toga, a za neke stvari >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << verovatno nikada niste ni čuli.

1. Hrana iz konzerve

U kući se nalaze namirnice koje ozbiljno mogu da naruše kvalitet sperme. To se ponajviše odnosi na hranu iz konzerve, odnosno na limenke u kojima je spremljena. Naime, limenke su obložene BPA smolom koja štetno utiče na spermu. Posebno su rizične konzerve s kiselom hranom uz koje češće ide i BPA smola.

2. Seksi igračke

Određena plastika koja se koristi u nekim seksualnim pomagalima veoma je štetna za mušku plodnost, jer sadrži opasne sastojke. Neki od njih se vežu uz smanjenje broja spermija, ali i smanjenje kvalitete. Radije koristite staklene i silikonske igračke.

3. Kozmetika

Mnogi šamponi, sapuni, dezodoransi i kreme za brijanje sadrže materije opasne za spermu. Birajte proizvode koji ne sadržavaju ftalate.

4. Cigarete i marihuana

Nije tajna da cigarete štete spermi, ali ako mislite da trava, odnosno marihuana ima manje štetan učinak, varate se. Dokazano je da je kvalitet sperme kod muškaraca koji redovno puše marihuanu imaju spermu slabijeg kvaliteta. Spermiji im sporije plivaju i imaju ih znatno manje od normalne količine.

5. Stres

Stres je poguban za spermu. Posebno loše deluje na testosteron i slabi njegovu proizvodnju. Drugim rečima, opasan je rizik za plodnost muškarca.

6. Alkohol

Alkohol ne uteče loše samo na žensku plodnost, nego i na mušku. Dokazano je da alkohol narušava proizvodnju sperme i smanjuje broj spermija. Nažalost, alkohol ostavlja trajne štetne posledice.

7. Soja

Izoflavoni se nalaze u sojinim proizvodima, a oni neretko oponašaju estrogen. Upravo zbog toga ne deluju dobro na spermu.

8. Apstinencija

Dugo se verovalo da će suzdržavanje od seksa pomoći spermi, ali najnovija istraživanja pokazuju da je to daleko od istine. Istina je da spermi treba dan ili dva za oporavak, ali apstinencija može da izazove promenu u pokretljivosti spermija i promenu oblika.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Sve opasnosti po mušku plodnost

Izvor: B92, 04.Dec.2012, 09:33

Za neke stvari opšte je poznato da nisu prijateljski nastrojene kada je muška plodnost u pitanju. Ali ima i onih za koje mnogi ne znaju, a upravo one mogu biti posebno opasne, jer o njima ništa ne znamo..Ako ste muškarac koji radi na tome da postane otac, onda je najbolje da prestanete da pušite...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.