71. godišnjica bitke na Kadinjači

Izvor: B92, 29.Nov.2012, 09:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

71. godišnjica bitke na Kadinjači

Beograd -- Polaganjem venaca i uz visoke državne i vojne počasti, danas je državnom komemorativnom ceremonijom obeležena 71.godišnjice bitke na Kadinjači.

U spomen kompleksu Kadinjača kod Užica, ceremoniju je predvodio izaslanik Vlade Srbije ministar prosvete i nauke Žarko Obradović, koji je istakao da naše društvo treba da neguje odnos poštovanja i uvažavanja prema borcima protiv fašizma, i da čuva spomenike podignute oslobodiocima, "jer je odnos prema slavnoj prošlosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i odnos prema nama samima".

Obradović je istakao da nas prošlost uči i upućuje da "moramo uporno i istrajno voditi državnu politiku rešavanja svih sporova u medjunarodnoj zajednici mirnim putem".

"Interesi velikih sila i danas imaju uticaj i težnju promena granica na Balkanu, ali Srbija je jedinstvena u pogledu svoje nezavisnosti, teritorijalnog integriteta i slobode za koju smo kroz istoriju plaćali visoku cenu", rekao je ministar.

Obradović je naglasio da opredeljenje Srbije za evropske integracije ne znači odustajanje od sopstvenih državno-nacionalnih interesa.

Kod spomen kosturnice u kojoj je sahranjeno oko 200 izginulih boraca Radničkog bataljona, posle parastosa koji su služili sveštenici užičke crkve, vence su pored ministra Obradovića u ime Vlade Republike Srbije, položili delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici SUBNOR-a Srbije, brojnih uduženja i veterani Drugog svetskog rata.

Memorijalni kompleks na Kadinjači kod Užica svedoči o herojskim novembarskim danima 1941. godine kada su pripadnici Radničkog bataljona kojim je komandovao Andrija Djurović, i borci Prvog bataljona Posavskog odreda i Oraške čete Drugog Šumadijskog odreda, pružili žestok otpor daleko nadmoćnijem neprijatelju, koji je u tom periodu sprovodio ofanzivu na oslobodjenu teritoriju, u istoriji poznatu kao Užička Republika.

Borci Radničkog bataljona hrabro su stradali u borbama na Kadinjači 29. novembra 1941. godine. Neprijateljske snage su probile poslednju odbranu slobodnog Užica, ali heroizam tih junaka ostao je upamćen u vremenima koja su usledila.

Na samoj Spomen-kosturnici ispisan je deo poeme "Kadinjača" pesnika Slavka Vukosavljevića: "Rodjena zemljo jesi li znala?/ Tu je pogino bataljon ceo.../ Crvena krv je procvetala/ kroz snežni pokrov hladan i beo./ Noću je i to zavejo vetar./Ipak na jugu... vojska korača.../ Pao je četrnaesti kilometar,/al` nikad neće Kadinjača."

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Godišnjica bitke na Kadinjači

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Nov.2012

UŽICE -..Izaslanik Vlade Srbije, ministar prosvete i nauke Žarko Obradović predvodiće državnu komemorativnu ceremoniju posvećenu obeležavanju 71. godišnjice bitke na Kadinjači, koja će biti održana danas u 11 časova u Spomen-kompleksu "Kadinjača" kod Užica...Kako je saopštilo Ministarstvo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.