70 godina Hrama Svetog Preobraženja u Sarajevu

Izvor: IstocnoSarajevo.net, 19.Avg.2010, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

70 godina Hrama Svetog Preobraženja u Sarajevu

 

Hram Svetog Preobraženja u Sarajevu služenjem svete liturgije, slavskim obredom i osveštanjem grožđa, proslavlja svoju krsnu slavu Preobraženje Gospodnje - događaj na gori Tavor, kada je Isus Hristos pokazao dio svoje Božanske slave. Svetu liturgiju služio je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Nikolaj sa sveštenstvom.

Protojerej-stavrofor Jadran Danilović očekuje da će velikom prazniku u toku dana prisustvovati značajan broj vjernika >> Pročitaj celu vest na sajtu IstocnoSarajevo.net << iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva i okoline koji će, zajedno sa sveštenstvom, ujedno obilježiti i 70 godina postojanja ovog hrama.Ovom prilikom biće osveštan i živopis i ikonostas koji je rađen proteklih pet-šest godina.

"Ovaj hram je 8. septembra 1940. godine osveštao tadašnji patrijarh Gavrilo Dožić i episkopi koji su danas kanonizovani za svetitelje, Sveti Petar dabrobosanski i Sveti Nikolaj žički. To rijetko koji hram ima, a mi smo veoma ponosni što su tako veliki svetitelji prisustvovali tom svečanom činu za Sarajevo i cijelu BiH, pa i tadašnju Jugoslaviju" , rekao je Srni protojerej Danilović.
 
Izvor:RTV IS

Nastavak na IstocnoSarajevo.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta IstocnoSarajevo.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta IstocnoSarajevo.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.