305 i 320 beloglavih supova leti nad Srbijom

Izvor: Kurir, 04.Dec.2012, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

305 i 320 beloglavih supova leti nad Srbijom

Brojanje je organizovano 1. decembra na tri lokacije, u specijalnim rezervatima "Uvac", "Klisura reke Trešnjice" i "Klisura reke Mileševke"

BEOGRAD - Procenjuje se da u Srbiji trenutno ima između 305 i 320 beloglavih supova, što potvrđuje da nije ugrožena populacija te zaštitiće vrste ptica, saopštio je danas Zavod za zaštitu prirode.

Brojanje beloglavih supova organizovano je 1. decembra na tri lokacije, u specijalnim rezervatima "Uvac", "Klisura >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << reke Trešnjice" i "Klisura reke Mileševke".

"Prvi rezultati ove akcije ukazuju da je populacija beloglavog supa, koji je do pre samo dve decenije bio pred istrebljenjem, stabilna i da je Srbija i dalje jedno od značajnih područja kada je reč o očuvanju ove strogo zaštićene vrste", naveo je Zavod za zaštitu prirode.

Dodaje se da je brojnost populacije beloglavog supa značajno povećana u poslednjih nekoliko godina, zahvaljujući zajedničkim zalaganjem upravljača zaštićenih područja, lokalnog stanovništva i stručnjaka ornitologa.

Na osnovu procene trenutnog broja beloglavih supova očekuje se da će u predstojećoj gnezdilišnoj sezoni biti 120-130 gnezdećih parova, približno koliko i prethodnih godina.

Brojanje te retke vrste ptica u Srbiji obavljeno je u okviru Cenzusa beloglavog supa, međunarodne inicijative za područje Balkana koja je započela 2008. godine.

Srbija je ove godine prvi put učestvovala u toj akciji čiji je cilj bolja zaštita populacije beloglavog supa.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

U Srbiji između 305 i 320 beloglavih supova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Dec.2012, 02:41

BEOGRAD -..Procenjuje se da u Srbiji trenutno ima između 305 i 320 beloglavih supova, što potvrđuje da nije ugrožena populacija te zaštiće vrste ptica, saopštio je danas Zavod za zaštitu prirode...Brojanje beloglavih supova organizovano je 1. decembra na tri lokacije, u specijalnim rezervatima...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.