Izvor: Nezavisne Novine, 31.Dec.2016, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

2016. prođe, a skeneri i dalje u garažama

BANJALUKA - Dva kamiona skenera, vrijedna 10 miliona maraka, koja je BiH prije više od dvije godine kao poklon dobila od Kine s ciljem razotkrivanja šverca na graničnim prelazima, trebalo bi da počnu s radom krajem januara ili najkasnije početkom februara sljedeće godine.

Očekuju to iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, kojoj je i dodijeljena ta skupocjena oprema, te navode da su okončane procedure u vezi s izborom ponuđača za vršenje usluge pribavljanja dokumenata >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << za dobijanje licence za posjedovanje i korištenje izvora jonizirajućeg zračenja.

"Ugovori su potpisani i početkom januara će se krenuti s aktivnostima u vezi s mjerenjem nivoa jonizirajućeg zračenja tih kamiona skenera, te predavanja sve te potrebne dokumentacije nadležnoj Regulatornoj agenciji za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost BiH, koja na kraju treba da da dozvolu za rad tih kamiona skenera", rekli su iz UIO BiH i dodali da očekuju da do kraja januara sljedeće godine očekuju da budu okončane te procedure, nakon čega bi ti kamioni skeneri mogli biti stavljeni u funkciju.

Prema njihovim riječima, na tender za dostavljanje ponuda za vršenje usluga pribavljanja dokumenata za dobijanje licence za posjedovanje i korištenje izvora jonizirajućeg zračenja prijavila su se tri ponuđača, dva iz RS i jedan iz FBiH, te da je kao najpovoljni izabran onaj iz FBiH.

Podsjećamo da su se stvari u ovom slučaju, koji pokazuje svu neozbiljnost institucija BiH, pokrenule sa "mrtve" tačke tek nakon što su "Nezavisne" serijom tekstova upozorile da je nedopustivo i apsurdno da tako vrijedna oprema skuplja prašinu umjesto da služi svojoj osnovnoj namjeni, sprečavanju šverca preko graničnih prelaza.

Naime, u prethodnom periodu nadležne institucije, prije svega Regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost BiH i UIO BiH, lopticu odgovornosti prebacivale su s jednih na druge. Tako je skupocjena oprema koju je BiH dobila kao poklon, a koju su druge zemlje u našem okruženju kupile i za to izdvojile desetine miliona marka, upala u takozvano vrzino kolo i nije mogla služiti svojoj osnovnoj namjeni. Problem je prvo bio u tome što je izgubljeno više od pola godine u rješavanje procedura oslobađanja donirane opreme od PDV-a i carine. Potom se pojavio problem jer u BiH nije bilo institucije koja je imala važeću licencu za mjerenje visokih nivoa jonizirajućeg zračenja, koju izdaje Regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost BiH, a koja bi izvršila kontrolu kod tih kamiona, pa bi se potom moglo ići pred Regulatornu agenciju, koja treba da da dozvolu za rad kamiona. Sve te zavrzlame su trajale mjesecima da bi UIO BiH početkom oktobra objavila pomenuti tender.

Inače, Vlada Kine je još prije više od dvije godine donirala UIO BiH dva specijalizovana skener kamiona za kontrolu uvoza robe. Ta donacija je trebalo da pomogne da se BiH snažnije uhvati u koštac s organizovanim kriminalom i korupcijom, kao i sprečavanjem carinskih i trgovinskih prekršaja. Donirana vozila omogućavaju da se detaljno izvrši pregled vozila na granici i da budu otkrivene bilo kakve sumnjive stvari u njima, bez ulaska u ta vozila, jednostavnim prolaskom vozila pored skenera.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.