На јесен ће индијанском племену бити враћени посмртни остаци детета из 1879.

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Mar.2023, 08:00

На јесен ће индијанском племену бити враћени посмртни остаци детета из 1879.

Ове јесени биће враћени посмртни остаци 13-годишњег индијанског дечака његовом племену у Јужној Дакоти, саопштили су данас званичници америчке војске, преноси Асошијетед прес. Фото: Pexels/Vincent Tan Саопштење је уследило неколико дана након што је племе позвало на бржи повратак >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << тела детета које је умрло у савезном интернату за урођеничку децу 1879. године.
Племе Сисетони, урођенички народ који обухвата две подврсте Дакота Индијанаца, ове недеље упутило је писмо шефу канцеларије за гробље америчке војске, захтевајући убрзање поступка репатријације посмртних остатака Амоса ЛаФромбоаза са гробља у касарни Карлајл, војном објекту у Пенсилванији.
У писму три адвоката Фонда за права Индијанаца извршној директорки војног гробља Карен Дурам-Агилера дете се описује као син једног од најславнијих вођа племена, поглавице Џозефа Ла Фромбоаза, који је потписао споразум из 1867. којим су утврђене тренутне границе резервата Дакота Индијанаца.
Канцеларија за војна гробља послала је саопштење у којем се каже да ће посмртни остаци Амоса ЛаФромбоаза бити враћени 2023. године.
Адвокати племена су саопштили да захтевају да се Амос Ла Фромбоаз врати у домовину у складу са Законом о заштити и репатријацији гробова Индијанаца и да је племе спремно да разговара о наредним корацима. Амос ЛаФромбоаз је умро 20 дана након доласка у Карлајл када је школа отворена. У писму племена каже се да је војска раније ископала и поново сахранила његове остатке најмање три пута на три различите локације, док племе планира да га сахрани поред његовог оца у резервату Лејк Траверс на североистоку Јужне Дакоте.
Историчари племена кажу да је шесторо деце племенских вођа послато у Карлајл 1879. година. Три дечака су тамо умрла, а четврти је преминуо убрзо након што се вратио кући.
Школа у Карлајлу, коју је основао војни официр, држала је децу у тешким условима који су понекад резултирали њиховом смрћу.
У школи су им исечене плетенице, наметнута европска имена и обучене војне униформе. Деца су кажњавана због употребе матерњег језика. Више од 10.000 индијанске деце је тамо подучавано и трпело је тешке услове који су понекад доводили до смрти од болести као што је туберкулоза.
Последњих година у Карлајлу је било неколико рунди уништавања и репатријације.
Bolsonaro se vraća u Brazil 30. marta

Преузмите андроид апликацију.
Чланак На јесен ће индијанском племену бити враћени посмртни остаци детета из 1879. се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.