180.000 belih medveda u javnim preduzećima!

Izvor: Vesti-online.com, 13.Avg.2012, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

180.000 "belih medveda" u javnim preduzećima!

Plaćeno odsustvo od tri dana za rođenje unučeta, 45 odsto na platu za prekovremeni rad, a ako zatreba tu je i solidarna pomoć, jubilarne nagrade i, kao šlag na tortu, regres za godišnji odmor! Ne, ovo nije nedostižno za sve zaposlene u javnim preduzećima, ali jeste za sve one koji rade u privatnim firmama, pa i onim najboljim, piše Kurir.

Prosečan srpski radnik radi po 10 sati, šest dana u nedelji i za to ne dobija nikakvu nadoknadu. Srećan je ukoliko zadrži posao.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
  Prosečan srpski radnik radi po 10 sati, šest dana u nedelji: Ni govora o beneficijama, koje postoje u javnim preduzećima

 

S druge strane, privlačnost javnih preduzeća ogleda se, pre svega, u redovnoj plati i maloj verovatnoći da zaposleni dobije otkaz, ali, kako je pokazala Kurirova analiza kolektivnih ugovora osam najvećih JP, ima tu i drugih stvari.

 

 

Mića Mićić, vlasnik firme "Jedinstvo" iz Užica, kaže za Kurir da nije u redu da radnici u JP imaju ovakve privilegije i da je to nepravda prema njihovim kolegama u privatnim firmama. On ističe da pokušava da svojim radnicima obezbedi što bolje uslove, ali dodaje da je nešto od onog što imaju radnici u JP nemoguće ostvariti u teškim ekonomskim uslovima.

 

Kako država pomaže JP:

- novac za plate

- novac za vraćanje kredita

- novac za garancije za uzimanje kredita

Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca nije hteo ništa da komentariše, samo je naveo da je od 2000. produktivnost u javnom sektoru smanjena 46 odsto, a u privatnom sektoru povećana 148 odsto.

 

U Fiskalnom savetu kažu da bi unapređenje upravljanja JP dovelo do gubitka ličnih i partijskih renti, smanjivanja neregularnog zapošljavanja, partijskog i rođačkog. Da bi se unapredilo upravljanje, neophodno je onemogućiti te nelegitimne interese. Osam najvećih JP posebno su značajna za konkurentnost cele srpske privrede jer pružaju ključne inpute za sve ostale firme.

 

Privilegije u JP *

 

- plaćena odsustva tri dana za unuče, privatne poslove 10 dana za sindikalna takmičenja

- uvećana zarada rad na praznik do 150 odsto prekovremeni rad do 45 odsto noćni rad do 45 odsto rad nedeljom do 30 odsto

- regres za godišnji odmor prosečna plata

- solidarna pomoć bolest, rođenje deteta, školovanje dece u slučaju smrti

- jubilarna nagrada od pola do nekoliko zarada

- zajam za ogrev, zimnicu i udžbenike najviše dve prosečne plate

- 13. plata

 

* PTT, EPS, EMS, Telekom, Srbijagas, Putevi Srbije, Železnice Srbije

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.