18 godina od otmice putnika u Štrpcima

Izvor: Vesti-online.com, 27.Feb.2011, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

18 godina od otmice putnika u Štrpcima

Na današnji dan pre 18 godina iz voza u mestu Štrpci pripadnci paravojnih jedinica Republike Srpske pod komandom Milana Lukića oteli su i ubili 19 putnika civila.

Voz koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar zaustavila je 27. februara 1993. godine grupa uniformisanih osoba predvođena Lukićem i iz njega izvela 19 putnika - 18 Muslimana i jendog Hrvata i kasnije ih svirepo ubila. Do sada su pronađeni posmrtni ostaci tri putnika.

Opština Prijepolje organizovaće >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << danas povodom godišnjice tog zločina prijem porodica otetih i ubijenih putnika. U 15.00 časova, na spomen kompleksu "Štrpci", podignutom u tom gradu, biće organizovan prigodni program.

Poseban program povodom godišnjice otmice putnika u Štrpcima organizuje Islamska zajednica u Srbiji. U Domu kulture u Prijepolju biće odžana komemorativna akademija "Štrpci bez mezara" na kojoj će govoriti muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić.

Kao gosti na akademiji najavljeni su predsednik Državne komisije BiH za traženje nestalih Amor Mašović i predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko.

Nakon akademije povorka građana će krenuti u "Mimohod šutnje" i zaustaviće se ispred zgrade opštinske uprave i zgrade suda, kao simbola državne vlasti i izraziti protest zbog, kako organizatori ističu, nezadovoljene pravde u slučaju Štrpci.

Krajem 2009. godine u selu Sjedača, tridesetak kilometara od Srebrenice na obali jezera Perućac, pronađene su dve lobanje i DNK analizom utvrđeno je da je jedna od njih pripadala Halilu Zupčeviću, putniku voza 671.

Identifikovana su još dva tela putnika tog voza, čiji su posmrtni ostaci nađeni letos tokom pretrage jezera Perućac. Identifikovani su Rasim Ćorić iz Prijepolja i Jusuf Rastoder iz Berana.

Za otmicu putnika u Bijelom Polju na 15 godina zatvora pravosnažno je osuđen Nebojša Ranisavljević iz Despotovca, član naoružane grupe koja je otela putnike, ali nije utvrđeno njegovo direktno učešće u izvršavanju zločina.

Zbog zločina nad muslimanima u Višegradu od 1992. do 1994. godine Haški tribunal osudio je u julu 2009. godine Milana Lukića (42) na doživotnu kaznu zatvora, a Sredoja Lukića (48) na 30 godina.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.