Сијарто позива на сарадњу како би се подржала стабилност у Африци

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Dec.2023, 20:06

Сијарто позива на сарадњу како би се подржала стабилност у Африци

Подршка европских земаља је неопходна да би се осигурала стабилност Африке, изјавио је данас мађарски министар спољних послова Петер Сијарто после разговора са угандским колегом Јејеом Одонгом Абубакаром у Кампали. Фото: Танјуг/AP Photo/John Minchillo Сијарто је на заједничкој конференцији >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << за новинаре рекао да се неки од безбедносних изазова Европе „не могу решити без Африке“.
„Земље попут Уганде могле би да успоре миграцију и осигурају стабилност у региону, али је тим земљама потребна подршка“, рекао је Сијарто, преноси агенција МТИ.
Уганда је примила око 1,5 милиона избеглица, док је мађарска влада изградила три школе за највећи избеглички камп у земљи, помогла у модернизацији система јавне управе Уганде, успоставила мобилни здравствени центар и реновирала кардиолошку болницу, као и створила центар за сајбер безбедност за заштиту финансијског сектора Уганде, навео је Сијарто.
Према његовим речима, мађарска Влада је такође спремна да помогне у пружању услуга избеглицама, побољшању снабдевања пијаћом водом и развоју пољопривреде Уганде. Осврћући се на глобални утицај рата у Украјини, Сијарто је оценио да је очигледно да растућа инфлација и погоршање безбедности хране утичу на оне који ни на који начин нису одговорни за сукоб, „било да је то Мађарска или Африка”.
„Глобална већина тежи миру… можда смо мањина у Европи и у трансатлантском региону, али припадамо тој глобалној већини“, закључио је мађарски министар.
SB UN danas glasa o nacrtu rezolucije kojom se zahteva prekid vatre u Gazi

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Сијарто позива на сарадњу како би се подржала стабилност у Африци се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.