Мали: Има довољно новца за повећања плата и пензија

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Jun.2023, 16:10

Мали: Има довољно новца за повећања плата и пензија

Потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали рекао је да држава има довољно новца за повећања плата и пензија. Како је навео у саопштењу, новца има довољно и за исплате једнократних помоћи. Фото: Танјуг/ Владимир Шпорчић Министар Мали је, коментаришући изјаву потпредседника >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Странке слободе и правде Душана Никезића која се односи на најављена повећања плата и пензија и исплате једнократних помоћи, поручио да би Никезић требало да учи од њих, уместо што критикује.
„Господин Никезић наставља са својом политиком која се противи подизању квалитета живота грађана, а подразумева само лично богаћење њега и његових страначих сабораца. За друге стране, ми се понашамо озбиљно и одговорно, тако да имамо и довољно новца за повећања плата и пензија и исплате једнократних помоћи. Такође, не мењамо план задуживања за ову годину, упркос његовим лажним тврдњама“, навео је Мали у саопштењу.
Министар финансија оценио је да је наша земља у првим месецима ове године забележила бољи резултат од планираног. „У првих пет месеци ове године остварен је резултат који је бољи од плана за 84,3 милијарде динара. Такође, у првих пет месеци приходи буџета већи су за 44,3 милијарде динара у односу на план. Даље, инфлација, која је највећим делом увезена, успорава, а очекујемо да се тај тренд настави у наредном периоду. И поред свих тешкоћа током претходних година, од 2018. до 2022. године остварен је кумулативни раст привредне активности од 18,8 одсто, уз очување радних места. То је сјајан, одличан резултат, међу најбољима у Европи. Затим, прилив страних директних инвестиција у прва четири месеца износи 1,259 милијарди евра и међугодишње је већи за 66 одсто, Уз све то, јавни дуг нам је у потпуности под контролом и на нивоу од 51,4 одсто. Са друге стране, имате најјаче економије на свету, попут једне Немачке, која је ушла у рецесију. Ми смо далеко од тога“, нагласио је Мали.
Министар је рекао да је поносан што се држава показала озбиљном у време кризе, што је ту за своје грађане, и што и даље има могућности да подиже животни стандард. „Поносан сам што и након две кризе које су нас задесиле у последњих неколико година, ми и даље имамо довољно снаге да подижемо животни стандард наших грађана. Веће плате и пензије, затим једнократна давања за мајке и самохране очеве, односно њихову децу, значе да ће наши грађани живети боље. Водимо одговорну економску политику и одговорно управљамо јавним финансијама. Таквом политиком успели смо да спасимо земљу од банкрота пред који су нас довели господин Никезић и бивша власт, али и да дочекамо светску кризу спремни“, истакао је Мали.
Додао је и да је претходна власт оставила на рачуну буџета свега осам милијарди динара, што није било довољно ни за исплату пензија.
„Како то да се нико не запита што претходна власт није делила помоћ грађанима? Зашто нису грађени ауто-путеви, пруге, школе, болнице, домови здравља? Зашто нису улагали у децу и младе? И опет одговор је јасан, зато што су погрешном економском политиком и тежњом за влашћу, земљу довели пред банкрот, а грађане оставили на улицама, без посла” закључио је потпредседник владе.
Đedović predstavila nove članove Nadzornog odbora EPS-a

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Мали: Има довољно новца за повећања плата и пензија се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.