Џозеф: Приштина одмах да почне са формирањем ЗСО

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Mar.2023, 18:31

Џозеф: Приштина одмах да почне са формирањем ЗСО

Амерички професор Едвард П. Џозеф изјавио је данас да би Приштина требало одмах да почне са формирањем Заједнице српских општина, јер, према његовим речима, одлагање повећава ризике. Фото: Pixabay/Leonhard Niederwimmer Он је говорио и о обавезама ЕУ и САД у примени споразума и о најзаступљенијој >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << теми на такозваном Косову, члану седам и обавези формирања Асоцијације, пренела је “Економија онлајн”.
Према његовим речима, Бриселски и Охридски споразум су правно обавезујући.
Џозеф је истакао да постоје многе важне предности за Приштину, који је озбиљно нарушен статусом кво. Према његовим речима, сви грађани Косова и Метохије то морају да схвате, јер како он тврди, само Србија има користи од статуса кво, док грађани Косова и Метохије, и Албанци и Срби, немају користи.
Као друго, он наводи да у вези са обавезама из члана 7 који постоји самоуправљање за српску заједницу на Косову и Метохији, уз финансијску подршку Србије и директну комуникацију са косовском владом.
Џозеф је рекао да члан 7 захтева од Приштине да “одмах почне преговоре” о самоуправи, наводећи “претходне споразуме о дијалогу”.
Дакле, демонстранти и критичари на такозваном Косову морају да прихвате ове две тачке, казао је он за “Национал”.
Приштина има обавезу по овом питању, и много тога ће добити од Бриселског и Охридског споразума, истакао је Џозеф.
САД инсистирају да ће самоуправа или ЗСО бити стриктно у складу са косовским уставом, а не препрека у било ком облику за његову функционалност, нагласио је амерички професор. “Основни концепт САД и ЕУ је да одређени број општина координира постојећа овлашћења”, рекао је Џозеф.
Он је рекао да је његова поента у спољној политици да су САД, које су стално вршиле притисак на Приштину по овом питању, обавезне да обезбеде да самоуправа или ЗСО буде легална, исправна и функционална.
Дакле, како је он истакао, постоје ризици, а постоје и користи.
Приштина мора да се креће брзо и пажљиво у овом послу, навео је Џозеф.
“Такође постоје велики ризици ако се не крене напред са ЗСО– с тим што се Косово окривљује за опструкцију споразума од самог почетка”, рекао је он за “Национал”.
Како Џозеф тврди, постоји већа и потпуно занемарена опасност на коју је указао, суверенитет такозваног Косова.
Obeležena 31. godina od zločina nad Srbima u Sijekovcu

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Џозеф: Приштина одмах да почне са формирањем ЗСО се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.