Лајчак: Састанак Вучића и Куртија очекујем за неколико недеља

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Dec.2022, 12:40

Лајчак: Састанак Вучића и Куртија очекујем за неколико недеља

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак рекао је данас после састанка са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем да треба наставити разговоре о нормализацији односа и наредне кораке у том процесу, а да састанак на >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << високом нивоу са председником Србије Александром Вучићем и Куртијем очекује за неколико недеља у Бриселу. Фото: Танјуг/Зоран Жестић Лајчак је рекао да је са Куртијем разговарао и о дешавањима на северу КиМ као и о томе како да се процес дијалога нормализује, преноси Репортери.
„Срећом од 23. новембра више немамо рокове и кризе и можемо да разговарамо о суштини. Зато сам овде. Да ове разговоре претворим у нормализацију односа и да на основу документа који сам овде представио и разговарамо о следећим корацима у процесу. Желимо да искористимо овај замах и желимо да се састанак на високом нивоу одржи за неколико недеља“, рекао је Лајчак на конференцији за новинаре.
Он је пренео да је са Куртијем разговарам о ситуацији на северу КиМ после повлачења Срба из приштинских институција, полиције и правосуђа као и о припремама за локалне изборе.
„Једно је јасно, да имамо огроман безбедносни вакуум који није добар за људе и желимо да се вратимо у нормалу, где полиција ради свој посао и где функционишу судови“, нагласио је Лајчак.
На питање о роковима за постизање споразума и марту 2023. године, који је Курти поменуо као рок за нормализацију односа, Лајчак је рекао да није „човек рокова“, али је навео да је сада „прави тренутак“ и да „нема времена за губљење“, преноси лист.
„Верујемо да нема времена за губљење. Нема притиска, али не желимо да изгубимо овај тренутак. Разговарали смо и о дешавањима на северу. Разговарали смо и о енергетском споразуму који тек треба да се примени. Поново имамо нормалну ситуацију, што је позитивно”, оценио је Лајчак.
Лајчак је јуче у Београду разговарао са председником Србије Александром Вучићем, а како је саопштио, тема је била наставак дијалога и повратак Срба у привремене приштинске институције.
Лајчак је на Твитеру навео да је током састанка са председником Србије било речи и о енергетској мапи пута и несталим особама.
Neradni dani u Srbiji za 2023. godinu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Лајчак: Састанак Вучића и Куртија очекујем за неколико недеља се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.