Otkazana tribina o prostituciji

Izvor: B92, 29.Okt.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkazana tribina o prostituciji

Filozofski fakultet Beograd

Beograd -- Uprkos pozivu iz Beograda, dve bivše prostitutke iz SAD i Holandije neće govoriti o statusu seksualnih radnika jer je tribina otkazana iz straha od napada.

Naslov u novinama "Američka kurva predaje srpskim studentima", nakon najave tribine (De)stigmatizacija/(i)legalizacija seksualnog rada, bio je dovoljan signal organizatorima da tu tribinu i otkažu. Kao gošće na tribini najavljene su, između ostalih, i Marijan Džonker >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Vendi Vinegret, prostitutke koje se danas bave zaštitom prava seksualnih radnika.

Tribinu su organizovali studenti Filozofskog fakulteta, a kako navode, najavljeni predavači su pre Beograda gostovali na univerzitetima širom Evrope i Amerike.

Prostituke iz Amerike i Holandije, zbog straha od mogućeg napada na njih, sinoć nisu održale najavljenu tribinu o iskustvima Evropske unije i SAD-a u zaštiti seksualnih radnika na Filozofskom fakultetu, objasnilo je za B92 jedan od organizatora, Aranđel Bojanović.

Pojedini mediji načinom najavljivanja ove tribine gotovo da su pozvali na linč učesnica, zaključuje Bojanović.

"Tribina je otkazana zbog lista koji je na svojoj naslovnoj strani kao glavni naslov napisao ’Američka kurva predaje srpskim studentima’. To je nešto što je zaista zaplašilo učesnice očekivane tribine", kaže on.

Dekan: Skandalozni i sramotni naslovi

Kao mogući razlog otkazivanja ove tribine neki mediji navode i zabranu dekana Filozofskog fakulteta Aleksandra Kostića.

Međutim, Kostić kaže da je reč o nesporazumu i da je u razgovoru sa studentima pod ovakvim okolnostima odlučeno da tribina bude otkazana a ne zabranjena, ali i da su naslovi u medijima ’Zabranjeno kurvi da drži predavanje’ skandalozni i sramotni za celo društvo.

"Imao sam razgovor sa svojim mlađim kolegama, predočio sam im da to nije akademska tribina u pravom smislu te reči i da nije u tradiciji Filozofskog fakulteta da takve tribine pravi. Prosto sam ih zamolio da tu tribinu odlože. Tačno je da je tribina odložena na molbu uprave, ali je istovremeno tačno, pretpostavljam, da su ove dve žene bile šokirane kada su videle na kakav je prijem to naišlo”, izjavio je Kostić.

Vendi Vinegret, koja je trebalo da gostuje na tribini, razočarana je nepostojanjem novinarske etike i navodi da sam način javnog govora o seksualnim radnicima govori dosta o njihovom užasnom položaju u Srbiji.

"Ono što me je više uznemirilo, ne zbog mene jer ja mogu da odem odavde, jeste to da li će ovo uticati na seksualne radnike ovde, ljude koji su već marginalizovani", kaže ona.

"Da li će ovakav publicitet dalje usloviti da društvo stigmatizuje seksualne radnike i stavljati ih u rizik od nasilja koji već postoji?", pita ona.

"Nadala sam se da ću tokom tribine moći da razgovaram o ovim temama kako bismo mogli da nešto uradimo povodom toga. Da među već ranjivom populacijom smanjimo rizik od nasilnog ponašanja", kaže ona.

"I veoma sam tužna da se ovaj članak desio zato što on potencionalno ugrožava ove ljude", zaključuje ona.

Prostitutke van svih institucija

U Srbiji su prostitutke potpuno institucionalno nezaštićene. Trpe batine, iživljavanja makroa, a slučaj maloletne prostituke koja je posle porođaja sa bolovima od carskog reza vraćena na ulicu samo govori o tome u kakvom društvu živimo, navodi predsednica upravnog odbora JAZAS-a Viktorija Cucić.

Prema njenim rečima, tome u prilog ide i reakcija javnosti na otkazanu tribinu studenata Filozofskog fakulteta.

"Ja sam sretna što ima studenata koji dele to mišljenje da se radi o ljudskim bićima. Ja poznajem te osobe. Poznajem veliki broj osoba koje se bave prodajom seksualnih usluga na ulicama Beograda i nemaju drugu životnu alternativu", kaže ona.

"I ne mislim da je to način na koji treba sa njima postupati. I ne mislim da je to ni glas morala, ni glas ne znam ja čega", kaže ona.

Prostitucija je ilegalna u Srbiji, a seksualne radnice na osnovu Zakona o zaštiti javnog reda i mira mogu da budu kažnjene novčano ili zatvorskom kaznom do 30 dana zatvora.

Međutim, korisnici tih usluga na osnovu ovog zakona ne mogu da budu kažnjeni, podseća Viktorija Cucić.

Tako seksualni radnici, koji uglavnom nemaju druge izvore prihoda i izloženi su fizičkim i psihičkim traumama, bivaju i moralno odsečeni od društva, dok ljudi koji njihove usluge koriste nemaju nikakve moralne ni materijalne sankcije.
Pogledaj vesti o: Legalizacija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.