„Svetli uvaženi brat” na Kalemegdanu

Izvor: Politika, 12.Mar.2011, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Svetli uvaženi brat” na Kalemegdanu

Veliki Orijent Francuske slobodnozidarski kongres održava u Srbiji prvi put od osnivanja, 1728. godine, van svog sedišta u Francuskoj

Dolazak Gija Arsizea u Beograd i njegov boravak tokom vikenda u Srbiji propraćen je tiho, bez pompe. Ali lekara iz Pariza masoni zovu „svetli uvaženi brat”. On je veliki majstor Velikog Orijenta Francuske (VOF) i za 250 do 300 braće u Srbiji, članova ove slobodnozidarske obedijencije, ovaj dolazak je istorijski.

Kao što je red, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << po masonskim pravilima, Arsize je sa saradnicima pažljivo odabrao mesto svoje konferencije za novinare, gde je došao pravo s beogradskog aerodroma. Kula Nebojša na Kalemegdanu simbolično naglašava dve stvari: oslobodilačku borbu generacija Srba i mesto gde je zatočen i ubijen grčki nacionalni junak Riga od Fere,koji je takođe bio slobodni zidar.

Pravi motiv dolaska velikog majstora VOF-a je redovni sastanak kongresa Pariz 4 i Loža istočne Evrope. Delegati pariskih loža, loža Srbije i predstavnici loža iz Rusije, Poljske, Makedonije i Bugarske, koji predstavljaju oko 60.000 slobodnih zidara Velikog Orijenta Francuske, potom su se bavili kongresom, čiji su detalji, naravno, tajna.

Pažljivo dozirana diskrecija vladala je i u kontaktima s visokopozicioniranom braćom na masonskoj hijerarhijskoj lestvici. Dogovarajući Arsizeov intervju za „Politiku”, oni su skrivali svoj identitet, održavajući famu o pripadnosti tajnom društvu.

Koji je razlog da Veliki Orijent Francuske slobodnozidarski kongres održi baš u Srbiji i to prvi put od osnivanja, 1728. godine, van svog sedišta u Francuskoj?

Od zemalja koje učestvuju na kongresu Pariza 4, Srbija ima najviše loža, čak devet. Smatram da slobodno zidarstvo ima univerzalni cilj, tako da je potrebno da radimo van Francuske, u zemlji koja pripada prosvetljenoj Evropi, Evropi svetosti. Srbija je trpela dvostruke uticaje – Austrougarskog i Otomanskog carstva – i ona u pravom smislu pokazuje ono što je simbol evropske kulture.

Koje će konkretne posledice ovog skupa biti na masoneriju u Srbiji? Koordinaciono telo VOF-a u Srbiji ovaj kongres je ocenilo istorijskim.

Na taj način pokazujemo koliki značaj imaju srpske lože i na ovaj način ćemo im pomoći da razviju potencijal koji imaju.

Ako je jedan od vaših saradnika prilikom posete Beogradu rekao „da VOF nije tajna organizacija, ali jeste diskretna organizacija s tajnama”, zagolicajte nam maštu: ima li među ovdašnjom braćom krupnih igrača u političkom establišmentu Srbije?

Postoji tajnovitost pripadnosti koju moramo poštovati. Kao veliki majstor i onaj koji upravlja celom organizacijom, ne mogu to da otkrijem jer poštujem njihovu odluku.

Da li to znači da postoje?

Ja to nisam rekao i neću odgovoriti na to pitanje, po cenu giljotine.

Da li ćete u se Beogradu sresti s nekim od državnih ili političkih zvaničnika?

Činjenica je – svaki put kada putujem u inostranstvo, moj osnovni cilj je da se sretnem i s ljudima koji su na rukovodećim položajima u državi. Taj zahtev da se sretnem s ljudima od velikog političkog značaja mora da dođe s njihove strane. Mi nikada nećemo tražiti od političara da ih vidimo. Osim u Francuskoj, gde im uvek nešto zameramo.

Znači li to da niste na ceni kod naših političara, ako vas nisu pozvali da se sretnete?

To je samo pitanje okolnosti. Možda iz razloga što slobodno zidarstvo još nije dovoljno poznato u Srbiji. Imate samo devet loža, a u Francuskoj postoji 1.200 loža i 50.000 slobodnih zidara. Koji glasaju.

Znate zašto sam Vas ovo pitao. Predstavnici Velikog Orijenta Francuske se zvanično susreću s visokim predstavnicima EU, kao što je Žoze Manuel Barozo. Ideja ujedinjene Evrope se inače pripisuje liberalnim ložama masonerije, kojoj pripadate. I vaša naklonost Srbiji je očigledna. Koliko VOF pomaže da se Srbija što pre integriše u EU?

Ne bih mogao da kažem da imamo direktnu, već konsultantsku ulogu. Ali ipak je reč o političkoj igri.

Vi ste rekli da je za VOF Srbija već u Evropi?

Ja sam rekao da je Srbija bila oduvek u Evropi i iza toga stojimo. VOF će i nadalje maksimalno podržavati ulazak Srbije u EU.

Naša javnost masoneriji pripisuje mitske moći, naročito u sferi visoke politike i biznisa. Koliko su tačne priče da je VOF preko svojih ljudi uticao na Žaka Širaka da 1999. godine stavi embargo u NATO na bombardovanje mostova u Beogradu?

U političkom govoru, kada se govori o razdvajanju svetovnog i duhovnog, upravo čujemo reči koje su potekle iz naših loža. U našim ložama postoji mnogo političara Francuza i to mogu da vam kažem jer smo daleko od Francuske.

Ali, šta beše sa Širakom...?

Postoje određena politička usmerenja gde možemo prepoznati naše delovanje. Napisao sam brošuru o tome koliki su potrebni prihodi za egzistenciju jednog građanina. Poslao sam tu brošuru svim francuskim parlamentarcima i Parlament je doneo odluku da sačini komisiju koja će se posvetiti izučavanju ovog problema.

Ali, Alen Bauer, bivši veliki majstor Velikog Orijenta Francuske, specijalni je savetnik predsednika Nikole Sarkozija za bezbednost. Koliko možete uticati na zvanični Pariz da unapredi odnose s Beogradom?

Da li je potrebno da se u Beogradu priča o Alenu Baueru? Šalim se, naravno.

Dugo se govori i o poseti Sarkozija Beogradu. Prvi zamenik velikog majstora VOF-a, Patris Bio, u Beogradu je, pre godinu i po dana, rekao da se na toj poseti radi.

Nisam siguran da li su vodeći političari Francuske, pa čak ni predsednik, naklonjeni slobodnom zidarstvu. Mogli bismo da se govorimo o jednoj vrsti našeg konkurenta u Francuskoj, a to je Velika nacionalna loža Francuske koja je vezana za englesku masoneriju. Predsednik te lože je nedavno rekao da podržava predsednika republike u svim njegovim delovanjima. A mi nismo u toj igri.

Veliki Orijent Francuske insistira na razdvajanju svetovnih i duhovnih pitanja u okviru jedne države. Rekli ste, međutim, da imate bratske odnose sa SPC?

Nemamo stalne odnose s religijskim zajednicama, ali su sa SPC oduvek postojali i sada postoje posebno dobri odnosi. Nikada pravoslavne crkve, pa ni srpska, nisu iz svojih redova ekskomunicirali članove VOF-a, već su svojim članovima tolerisali i dopuštali da budu slobodni zidari.

Aleksandar Apostolovski

objavljeno: 13.03.2011
Pogledaj vesti o: Veliki Brat

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.