Zvezda sve bliža Evroligi

Izvor: Politika, 18.Feb.2013, 00:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvezda sve bliža Evroligi

Košarkaši „crveno-belih” pobedili Partizan u 217. derbiju – 84:76 (23:24,14:22,23:11,24:19) i ostali u trci za prvo mesto.– „“Crno-beli” prokockali plus 15, a pobede ih koštalo 12 promašenih slobodnih bacanja

U jednoj od najboljih utakmica sezone u ABA ligi košarkaši Crvene zvezde su savladali Partizan i napravili krupan korak ka >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Evroligi. Prepričavaće se 217. „večiti” derbi po mnogo čemu. Košarka je konačno bila u prvom planu, oba tima su imala periode dominacije i loših trenutaka, bilo je sjajnih pojedinačnih minijatura i taktičkog nadmudrivanja trenera, a pobeda je mogla da pretekne i na stranu „crno-belih”. Ipak, momci s Malog Kalemgdana su odigrali najbolje kada je trebalo. U poslednja tri minuta su napravili 9:0 i stigli čak i do ubedljive pobede, treće nad najvećim rivalom ove sezone – 84:76 (23:24,14:22,23:11,24:19).

Veliki ulog bio je dovoljna motivacija za oba tima, ali u prvom poluvremenu je Partizan igrao sa mnogo više energije , taktički zrelije i uveo je protivnika u „svoje dvorište”. Znatno oslabljen pod košem jer Gordon nije uspeo da se oporavi od povrede zadobijene u finalu Kupa, morao je to da nadoknadi izuzetnom timskom odbranom, što je došlo do izražaja u drugoj deonici. U prvoj, Vukoičić je upravo napao preko centara, ali ni 21 poen visokih igrača od ukupno 23 nije bio dovoljan da domaćin bude u plusu. Partizan je ofanzivno bio nadahnut, širio je odbranu „crveno-belih” i realizovao sa distance. Šutersko veče najavio je najefikasniji igrač derbija Bertans sa dve od ukupno šest „trojki”, uz pomoć Milosavljevića koji je obavio sjajan posao zaustavljanjem najboljeg Zvezdinog igrača Rakočevića.

Izgledalo je sredinom druge četvrtine da derbi i neće biti rezultatski neizvestan. Sjajnom odbranom u kojoj su sve preuzimali i na granici faula, „crno-beli” su potpuno uspostavili kontrolu i ritam igre. Bez plejmejkera Nelsona koji je dobio odmor kao i Rakočević, Zvezdin napad se raspao. Bertans je nastavio da „teroriše” potpuno odsutnog Skota i u 15. munutu Partizan je došao do dvocifrene prednosti (37:27), a minut kasnije izgledalo je da „crveno-belima” nema spasa (46:31). Ipak, pomoć je stigla od protivničkih igrača. Zvezda je za osam minuta ubacila samo jednom iz igre, a Partizan to nije kaznio (četiri minuta bez koša), štaviše pao je s penala. Čak šest uzastopnih promašaja (po dva Vesterman, Lučić i Milosavljević), kaznio je Nelson i vratio svoj tim u ritam.

Šta je Vukoičić uradio u svlačionici nije poznato, ali Zvezda je se vratila u utakmicu preporođena. Zaigrala je mnogo agresivnije i poenima Subotića i Rakočevića potpuno vratila rezultatski. Centar Katić je ponovo dominirao u reketu, a napadi Partizana su se završavali šutevima iz teških pozicija. Igra pod košem (Katić dao četiri poena više od četiri centra „crno-belih”) pokazala se odlučujućom. Jer Vujoševićev tim je živeo od šuta i od šuta stradao (12 promašenih bacanja) jer je izgubio prevlast u skoku.

Poslednju prednost „crno-beli” su imali u 33. minutu (66:63). U seriji od devet poena bio je Bogdanović, ali ponestalo mu je daha i zatražio je izmenu. Trener Zvezde je vratio Nelsona i Rakočevića, a ključnu ulogu je odigrao i Savović. Dva puta je vraćao „trojke” protivnika, a minut pre kraja izveo možda i potez utakmice. Posle promašaja Nelsona uspeo je iz „odbojke” da proturi loptu kroz obruč za plus tri (79:76). Prethodno je Rakočević ispunio svoju kvotu i iskoristio pad u igri Milosavljevića (dao 16 poena u drugom poluvremenu), ali ključan podatak je da Partizan tri poslednja minuta nije poentirao (9:0) za „crveno-bele”.

Dvorana: „Pionir”. Gledalaca: 5.000. Sudije: Pukl (Slovenija), Dpžaj i Herceg (Hrvatska).

CRVENA ZVEZDA: Braun 2, Subotić 12, Rakočević 20 (dve „trojke”), Lazić, Simonović, Savović 15 (3), Katić 20, Samardžiski 6, Radivojević 3 (1), Nelson 6, Skot. Nije igrao Cvetković.

PARTIZAN: Lovernj 6, Milutinov, Vesterman 10 (2), Gordić 4, Lučić 4, Milosavljević 8 (1), Bodanović 13 (1), Gagić 4, Musli 4, Gordon, Bertans 23 (6). Nije igrao Čakarević.

M. Stojaković

objavljeno: 17.02.2013.
Pogledaj vesti o: Večiti derbi,   Zvezda - Partizan

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.