Pritvor huliganima i do 30 dana

Izvor: Sportski Žurnal, 22.Okt.2010, 23:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pritvor huliganima i do 30 dana

Skupština Srbije je usvojila izmene Krivičnog zakonika. Dan uoči večitog derbija, između Crvene zvezde i Partizana, očekuje se da izmene budu korak napred u borbi protiv huliganstva i nasilja na sportskim terenima.
Pritvor >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportski Žurnal << može da traje koliko je potrebno da se sprovedu istražne radnje, a ne duže od osam dana. U slučaju da se radi o krivičnom delu sa elementima nasilja, pritvor može da traje i do 30 dana.
Izmene su usvojene po hitnom postupku, na predlog Vlade Srbije, posle incidenata na Paradi ponosa i prekida utakmice u Đenovi. Stupiće na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku”, umesto uobičajenih osam dana. Parlament je odmah, po dobijanju zakonskog predloga, započeo raspravu, a njegovo usvajanje, pred večiti derbi, trebalo bi da spreči navijače da ponove nemile scene.
Tokom burne debate u Skupštini Srbije, poslanici vladajuće koalicije i opozicije iznosili su oprečne stavove o sadržaju predloženih izmena.
Ministarka pravde, Snežana Malović, istakla je važnost izmena za nastavak dalje i efikasne borbe protiv nasilja na svim javnim skupovima i sportskim priredbama.
– Država neće tolerisati bilo kakav vid nasilja – poručila je Snežana Malović.
Stranke većine ukazale su i da je u borbi protiv huligana potrebno doneti i druge mere, među kojima je i zabrana neofašisticckih organizacija, uz napomenu da izmene ZKP pokazuju apsolutnu rešenost Vlade Srbije da se suoči sa nasiljem.
Vlada je prihvatila amandmane LDP–a kojima se mogućnost produženja pritvora ograničava isključivo na krivična dela sa elementima nasilja.
Kritike opozicionih stranaka odnosile su se na dužinu pritvora smatrajući da se njima ugoržavaju građanske slobode.
Izmene su usvojene glasovima 130 poslanika vladajuće većine i LDP–a. Poslanici ostalih opozicionih stranaka nisu glasali.
B. Sp.
Pogledaj vesti o: Večiti derbi,   Zvezda - Partizan

Nastavak na Sportski Žurnal...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.