Derbi užasa u režiji narko-dilera

Izvor: Blic, 04.Nov.2013, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Derbi užasa u režiji narko-dilera

Prve krvave sukobe uoči večitog derbija, utakmice Zvezde i Partizana, izazvala je na Umki navijačka grupa „Hed hanters“ iz Obrenovca, čiji su pojedini članovi sitni narko-dileri, kada se potukla sa grupom navijača Zvezde.

„Hed hanters“ podržava navijačku grupu „Alkatraz, koja se na „Marakani“ sukobila sa frakcijom „Zabranjeni“. Inače, u pozadini sukoba navijačkih grupa Partizana „Alkatraz“ i „Zabranjeni“ je, kako se sumnja, primat >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na narko-tržištu.

Epilog preksinoćnog divljanja na „Marakani“ između pripadnika „Alkatraza“ i „Zabranjenih“ je 331 upaljena baklja na južnoj tribini, 99 topovskih udara, 20 vatrometa, 14 požara, nedostajalo je 412 redara, zakazala je vatrogasna jedinica, tri osobe su povređene, 43 huligana su uhapšena, a još traje potraga za inicijatorima nereda.

„Alkatraz“ i „Zabranjeni“

Vođa „Alkatraza“ i dalje je Đorđe Prelić, huligan koji je iz Srbije pobegao posle ubistva francuskog navijača Brisa Tatona. „Alkatrazu“ pripada i Miloš Radisavljević Kimi, osuđivan zbog pretnji novinarki B92 Brankici Stanković. Vođa „Zabranjenih“ je Alen Kostić, huligan koji je u avgustu ove godine uhapšen zbog pokušaja ubistva Jugoslava D. Njemu je štanglom polomio lobannju. Kostić je od tada u zatvoru.

Četvorica navijača Partizanove grupe „Hed hanters“ iz Obrenovca povređena su u prvom navijačkom sukobu uoči derbija na Umci. Pet automobila je uništeno.

- „Hed hanters“ su na Umci inicirali sukob sa navijačima Zvezde. Obrenovačka navijačke grupa u policiji je registrovana kao grupa sitnih narko-dilera koji poslove vode u Beogradu - kaže za „Blic“ izvor iz MUP-a Srbije.

Na početku utakmice, na južnoj tribini sukobili su se pripadnici navijačkih klanova „Zabranjeni“ i „Alkatraz“, koji su se međusobno gađali zapaljenim bakljama. Izazvano je čak 14 požara. Požar na tribinama je trajao gotovo celo poluvreme, zbog čega je sudija dva puta prekidao utakmicu. Žandarmerija je između njih napravila tampon zonu i uspela da obezbedi da ne dođe do sukoba Zvezdinih i Partizanovih navijača.

Policija je na ulazu na severnu tribinu u šahtu pronašla 87 baklji koje su u paketima unete pre utakmice. Beogradska policija uhapsila je 43 osobe zbog učestvovanja u sukobima, od kojih su petorica maloletnici.

- U pitanju su huligani protiv kojih su podnete prijave, krivične za četvoricu i 36 prekršajnih, a troje je pušteno posle informativnog razgovora. Prijave su podnošene zbog posedovanja pirotehničkih sredstava, napada na policajce.

Sada se pregledaju video-snimci, kako bi se utvrdili glavni inicijatori nereda, i iz sata u sat se privode osumnjičeni - kažu u policiji, navodeći da među privedenima nema vođa „Alkatraza“ i „Zabranjenih“.

MUP je angažovao 2.000 policajaca, pripadnika Žandarmerije, policijske brigade, intervente jedinice, i policajce iz unutrašnjosti. Policija je reagovala kada je imala naređenje, u sukobu dve zaraćene strane Partizanovih navijača.

Crvena zvezda je morala da angažuje 724 redara.

- Angažovano je čak 412 redara manje, sa obrazloženjem da nisu imali novca da ih plate, što je umnogome doprinelo ekskalaciji sukoba - kažu u MUP-u.

Bulatović: Prevršilo svaku meru

- Ovo je prevršilo svaku meru. Lično ću zahtevati najstrože kazne jer ovo ne vodi ničemu. Derbi je uvek bio merilo našeg fudbala, nešto prema čemu su se ostali klubovi ravnali, a u subotu smo imali situaciju da 80 odsto gledalaca prati dešavanja na severnoj i južnoj tribini umesto utakmicu. Takvim stvarima mora da se stane na put. Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Srbije će raspravljati o tome, a zahtevaćemo najoštrije sankcije - rekao je Vladimir Bulatović, komesar za takmičenje Jelen Superlige. [D. R.]

Protivpožarna zaštita na stadionu je reagovala neefikasno - kažu u poliicji, navodeći da su na beogradskoj „Marakani“ bila samo dva vatrogasna vozila, koja praktično nisu uspela da se izbore sa požarima jer je voda iz šmrkova dosezala samo do nekoliko prvih redova.

- Kroz prolaz u stadionu ne može da prođe veće vatrogasno vozilo, što znači da obavezni uslovi o protivpožarnoj zaštiti nisu ispunjeni - kažu u policiji, navodeći i da su vatrogasne ekipe kasno krenule u gašenje požara.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu da policija ne može sama da reši problem sa huliganskim grupama navijača.

- U rešavanje tog problema mora da se uključi država i klubovi. Klubovi su ti koji podržavaju huliganske grupe, i država to mora da reši. I za unos pirotehničkih sredstava na stadion pre utakmice je kriv klub. Protiv huligana su neophodne oštrije mere, kao što su zatvorske kazne, ali i odluka o održavanju utakmica bez publike jer njihov glavni cilj su neredi na stadionima - kažu u MUP-u.

BLAGA REAKCIJA ŠEFOVA POSLANIČKIH GRUPA

Zoran Babić, SNS

- Derbi ne može da se zabrani. Potrebno je doneti odgovarajuće zakone koji će nemile scene, nasilje i vandalizam izvesti sa stadiona i učiniti da sportska dešavanja ponovo uđu u dozvoljene tokove.

Borislav Stefanović, DS

- Policija i tužilaštvo treba da počnu da rade svoj posao jer je jasno da određene navijačke grupe uživaju političku zaštitu. Kada se to bude dogodilo, imaćemo opet normalne slike na stadionima.

Čedomir Jovanović, LDP

- Derbi ne treba zabraniti, već odbraniti od huligana, kriminalaca, narko-dilera i svih onih koji prete normalnom životu u Srbiji. Treba pomoći klubovima da fudbal ne bude pokriće za kriminal.

Dijana Vukomanović, SPS

- Zabrana derbija ne bi bila rešenje za nasilje na stadionima jer problem ostaje isti: kako će nadležni uspeti da drže pod kontrolom nasilje. Policija i sudovi moraju da pokažu da su jači od huligana.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Večiti derbi,   Zvezda - Partizan,   Partizan

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.