Srbija preko Hrvatske do finala Evropskog prvenstva!

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2018, 06:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija preko Hrvatske do finala Evropskog prvenstva!

Vaterpolo reprezentacija Srbije pobedila je Hrvatsku 9:7 (5:3, 1:1, 1:1, 2:2) i izborila plasman u finale da brani zlato na Evropskom prvenstvu u Barseloni. U meču za titulu šampiona protivnik će biti Španija.

Srpski vaterpolisti imaju šansu za četvrtu uzastopnu titulu kontinentalnog takmičenja, ukupno osmu, nakon što su savladali svetskog šampiona i revanširali mu se za poraz u polufinalu Svetskog prvenstva u Budimpešti prošle godine.

Fatović udario >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Filipovića; Filip: Snimak ne laže

Hrvatski vaterpolo reprezentativac Loren Fatović udario je pesnicom u glavu kapitena Srbije Filipa Filipović tokom polufinalnog meča na Evropskom prvenstvu u Barseloni.

Sudije za takav potez nisu svirale ni faul Fatovića, a kamoli isključenje, ali je kasnije nastavio sukob sa Milošem Ćukom, pa su obojica dobila crveni karton.

"Ako ja lažem, snimak ne laže", kratak je bio Filipović posle meča o incidentu, uz dodatak da je ekipa znala šta je čeka protiv Hrvatske i kako da se ponaša.

Fatovićev potez sličan je onom Nikše Dobuda, takođe udarcem na Filipovića, pre šest godina na Evropskom prvenstvu u Ajndhovenu.

Bazen Pikornel. Gledalaca: 3.000. Sudije: Naumov (Rusija), Korizna (Poljska). Igrač više: Srbija 11 (5), Hrvatska 12 (3). Dva igrača više: Srbija 1 (1), Hrvatska 1 (0). Peterci: Hrvatska 1 (1)

SRBIJA: G.Pijetlović, Mandić 3, Rašović, Ranđelović, Ćuk 3, D.Pijetlović, Vico, Aleksić, Jakšić 1, Filipović, Prlainović 1, S.Mitrović 1, B.Mitrović. Selektor: Savić.

HRVATSKA: Bijač, Macan, Fatović, Lončar, Joković 1, Buljubašić, Vukićević 3, Bušlje 2, Lovre, Vrlić 1, Šetka, Garsija, Marcelić. Selektor: Tucak

Srbija je u finalu Evropskog prvenstva. U sjajnoj utakmici pobeđen je najveći rival Hrvatska. Susret u kojem je naš tim dominirao od početka, izdržao i provokacije i neke čudne sudijske odluke. Sjajna odbrana tokom čitavog susreta, blistavi Ćuk u prvoj četvrtini pa onda Mandić. Nije bilo ni prosečnog, svi sjajni, borbeni, željni da pokažu da se igra u Srbiji još vrhunski vaterpolo.

Odličan Miloš Ćuk je sa tri gola obeležio prvu četvrtinu. Igralo se na igrača više i Srbija je tu bila nepogrešiva. Stalno vođstvo dva puta sa dva gola razlike. Kod 2:2 Branislav Mitrović je zaustavio udarac Jokovića kada je rival ima dvojicu igrača više. Mandić i Ćuk su doneli 4:2, da bi Mitrović imao još jednu sjanu intervenciju. Smanjio je Vrlić da bi Ćuk 36 sekundi pre kraja postavio konačan rezultat uzbudljive prve četvrtine. Imala je Hrvatska tajm aut, igrača više ali je srpski blok bio odličan.

Srbija protiv Španije za zlato u Barseloni

Vaterpolo reprezentacija Srbija titulu prvaka Evrope braniće u finalu protiv domaćina Španije, koji je večeras pobedio Italiju 8:7 (1:1, 3:2, 1:3, 3:1).

Španija je u neizvesnoj završnici slavila zahvaljujući odbrani golmana Danijela Pineda.

Finale se igra u subotu od 22.15, a meč za treće mesto od 20.30.

Odmah se zakuvalo u drugoj četvrtini. Pošto se Srbija odbranila sa igračem manje Fatović je preko vode udario Filipovića što sudije nisu kaznile. Usledilo je obostrane isključenje Ranđelovića i Vrlića a potom su crvene kartone dobili Ćuk i Fatović. Srbija je popustila sa igračem više, ali je Mandić bio strelac za 6:3. Nikako rival nije uspevao da organizuje napad. Međutim iznenadnim šutem Bušlje je smanjio na 6:4 a ponovo je njegov tim imao igrača više koji je Srbija uspešno odbranila.

Srpski napad se tražio posle velikog odmora. Nije bilo ni igrača više (samo jedan). Sa druge strane Hrvati su ih dobijali redom četiri puta i poslednji su preko Bušlja realizovali, Prethodno je Stefan Mitrović doneo tri gola prednosti. Za poslednji napad Savić je tražio tajm aut. Dobili smo igrača više, drugi put u četvrtini. Nije bilo rezultata iako su naši igrači reklamirali da je lopta prešla gol liniju.

Tucak je nastavio sa šou programom i posle jedne sudijske odluke dobio je crveni karton. Srbija je preko Prlainovića postigla gol sa igračem više. Nervoza je uhvatila hrvatsku klupu. U bazenu su krenuli sa igrom na ivici incidenta. Naumov daje peterac Hrvatskoj koji Vukićević pretvara u 8:6 za Srbiju (5.36). Savić je 3,26 do kraja zatražio tajm aut sa igračem više, svestan da je to možda momenat da se sve reši. I Mandić kada su Hrvati već bili kompletni parabolom razbija Bijača 9:6 (3,04). Gol odličnog Vukićevića je bio samo za utehu. Srbija je u finalu četvrti put uzastopno.

Srpski vateprolisti: Odbrana ključ uspeha

Srpski vaterpolisti na čelu sa selektorom Dejanom Savićem posle meča istakli su da je odbrana bila ključna u današnjoj utakmici i da je Srbija zasluženo u finalu.

"Ne pamtim ovakvu utakmicu. Iscrpljujuću. Videli ste veliku borbu. Potpuno smo svi pali u poslednjem delu. Vukli smo se po bazenu. Odlučio je igrač manje i odbrana. Sada da se oporavimo i spremimo za finale", naglasio je Dejan Savić.

"Kriterijum je bio čudan. Možda smo zaslužili samo isključenje. Srećom privikli smo se na sudjenje. Sve je dobro, u finalu smo", rekao je Miloš Ćuk.

"Teška očekivano utakmica. Iste ekipe, ista škola. Bili smo skoncetrisaniji. Odbrana nas je dovela do finala. Čestitam i njima, sjajna su ekipa. Idemo dalje", dodao je Duško Pijetlović.

"Presrećan sam kako smo ihgrali. Kontrolisali ceo meč. Znali smo šta nas čeka, da će biti mnogo isključenja na našoj strani, na centrima bez lopte. Odbrana nas je dovela do kraja. Čestitam ekipi Hrvatske, veliki otpor. Večeras smo bili bolji. Hoću da se odmorimo a ko je u finalu protiv nas nije bitno", rekao je Dušan Mandić.

"Nadali smo se ovakvom meču. Dali smo preko maksimuma. Prošle godine smo izgubili a a sada se revanširali. Prezadovoljan sam. Može i bolje ali to sada nije bitno. Idemo na još jedno finale i probaćemo da ga osvojimo", kazao je Nikola Jakšić.

"Klinč od samog strarta. Znali smo šta nas čeka i kako da se ponašamo. Hvala Bogu lepo se završilo. Ako ja lažem za udarac preko vode snimak ne laže. U finalu smo, šta više da se kaže. Još korak", rekao je Filip Filipović.

"Dugo smo čekali ovaj meč, od Rija. Mali broj grešaka, odbrana savršena. Dva gola su na kraju dali kada je sve bilo rešeno. Mogli smo i mi da damo još neki gol ali to uopšte nije važno", zaključio je Andrija Prlainović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.