Savić pred Svetsku ligu: Jedan igrač siguran, ostali...

Izvor: Mondo, 07.Jun.2019, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savić pred Svetsku ligu: Jedan igrač siguran, ostali...

Vaterpolo savez Srbije i UNIQA osiguranje produžili saradnju za još dve godine, posle pet uspešnih. Pred završni turnir Svetske lige, selektor smara da 6 ekipa ima podjednake šanse da obezbedi "vizu" za Olimpijske igre u Tokiju.

Posle Evropskog prvenstva u januaru 2016. godine, Beograd je ponovo domaćin velikog vaterpolo takmičenja. Od 18. do 23. juna bazen Sportskog centra "Tašmajdan" biće poprište mečeva završnog turnira Svetske lige, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << pobednik će se direktno plasirati na Olimpijske igre 2020. godine u Tokiju.

Svetska liga je takmičenje u kojem Srbija caruje, a uz domaći "teren" i publiku, bila bi velika stvar ako bi "delfini" već sada obezbedili "olimpijsku vizu" i potom bili rasterećeni na ostalim kvaklifikacionim takmičenjima.

Reprezentacija Srbije na završnom tuniru Svetske lige igraće u B grupi zajedno sa Hrvatskom, Australijom i Kazahstanom, dok će se u A grupi takmičiti Španija, Mađarska, Japan i Kanada. Posle duela po grupama prema sistemu takmičenja igraće se četvrtfinale, samo prvoplasirana ekipa izboriće plasman na OI u Japan, a nagradni fond je 350.000 dolara.

Publika će biti važan faktor, ističu u nacionalnom vaterpolo timu i pozivaju sve da ispune tribine bazena "Tašmajdan".

Vaterpolista Sava Ranđelović je u izjavi za MONDO dan ranije istakao da se uvek naježi kad se seti Arene i te podrške. Bilo bi dobro da se ponovi i na "Tašu".

"Mi smo maksimalno posvećeni pripremama za Svetsku ligu, cilj se zna - da osvojimo ovo takmičenje. Pozivam publiku na bazen - značiće nam!", poručio je dugogodišnji reprezentativac Milan Aleksić na današnjoj konferenciji za novinare.

Ista poruka je i od selektora Dejana Savića:

"Naš cilj na finalnom turniru Svetske lige je jasan, a to je osvajanje prvog mesta i plasman na Olimpijske igre. Pojačali smo intezitet rada poslednjih dana. Treniramo dva puta dnevno, a reprezentacija će biti kompletna od 12. juna kada će nam se priključiti i igrači koji učestvuju u završnici klupske Lige šampiona. U ponedeljak putujemo u Bečej gde ćemo odigrati prijateljsku utakmicu sa Francuskom. U utorak nam dolazi selekcija Australije sa kojom ćemo imati četiri trening meča".

Na pitanje šta misli o konkurenciji, Savić odgovara da šest repezentacija ravnopravno konkurišu za prvo mesto, a da su objektivno gledano, reprezentacije Kanade i Kazahstana autsajderi.

Nevolja je što čak petorica reprezentativaca Srbije igra za klubove koji nastupaju na završnom turniru klupske Lige šampiona i biće "mrtvi umorni". Ali, šta je tu je...

Upitan za kalendar takmičenja, o kojem je govorio i ranijih godina u negativnom kontekstu i zamerio međunarodnim organizacijama (FINA, LEN) da ne vode računa o zdravlju vaterpolista, Savić je rekao da to pitanje treba postaviti Stefanu Mitroviću, Dušanu Mandiću, Filipu Filipoviću i ostalima kad dođu u reprezentaciju posle fajnal-ejta Lige šampiona.

"Tada ih pitajte kako se osećaju", dodao je Savić, koji, očigledno, nije promenio stav o kalendaru takmičenja.

"Portiv" vaterpolista, učesnika završnog turnira, biće i nova pravila u ovom sportu. Milan Aleksić kaže da na treninzima rade i na tome.

"Učimo u hodu, što bi se reklo. Dosta igrača u našoj reprezentaciji nije imalo prilike da igra po novim pravilima, ali ni u drugim reprezentacijama nije ništa bolje. Videćemo kako ćemo se prilagoditi, ali dovoljno smo iskusni i znamo da se prilagodimo svemu. Ne mislim da će biti problema".

Foto: Mondo/ Goran Sivački

Povod za druženje sa novinarima bilo je potpisivanje novog, dvogodišnjeg ugovora Vaterpolo saveza Srbije i UNIQA osiguranja. Ova osiguravajuća kuća je već pet godina partner Vaterpolo saveza i zajedno su nizali uspehe.

"Imam već jednog standardnog igrača, a ostali će morati da se potrude", prokomentarisao je u svom stilu selektor Dejan Savić, povodom produžetka saradnje sa UNIQA osiguranjem.

Savić ističe da u sportu kao i u životu utakmice dobija dobar tim, a medalje se osvajaju uz pravu podršku:

"Moram da naglasim da kompanija UNIQA za nas nije samo sponzor, već igrač više i važan deo ekipe. Vaterpolo reprezentacija i reprezentativci, već godinama unazad uzdaju se u podršku UNIQA osiguranja, koja je za nas bila odskočna daska za brojna odličja koje smo osvojili od početka saradnje. Osiguranje igrača kako u trenažnom procesu, tako i na utakmicama i takmičenja uliva dodatnu sigurnost".

Generalni sekretar Vaterpolo saveza Nemanja Marijan se nadovezao: "Mi smo lideri u ovome što radimo, a UNIQA u svom domenu. Logično je da smo i dalje zajedno".

Direktorka Sektora za marketing i korporativne komunikacine UNIQA osiguranja Sonja Marić istakla je veliko zadovoljstvo činjenicom da će ova kompanija biti uz naš najtrofejniji sport i u naredne dve godine.

"Na predstojećem Finalnom turniru Svetske lige, koji ima izuzetan takmičarski značaj, nastojaćemo da našim vaterpolistima, kao i godinama unazad, osiguramo najbolji vetar u leđa. Osim što ćemo se pobrinuti za bezbednost svih učesnika, pozvaćemo publiku da pod sloganom Srbija za delfine navija, umesto pred televizorima svoje heroje bodri uživo na Tašmajdanu. Uvereni smo da će im se vaterpolisti, kao i svaki put do sada, odužiti najsjajnijim odličjem i direktnim plasmanom u Tokio".

11 NOVIH VATERPOLO PRAVILA:

- Nakon kornera i isključenja tim koji napada će na raspolaganju imati 20 sekundi, umesto dosadašnjih 30.

- Unutar šest metara, svaki prekršaj s leđa na igračem koji ima loptu i kreće se prema suparničkom golu i pokušava da šutira - biće kažnjen petercem.

- Prekršaj će se izdvoditi sa mesta gde je faul napravljen, osim ako je prekršaj bio unutar dva metra od gola.

- Moguće je postizanje golova direktno iz slobodnog udarca van šest metara.

- Izvođač kornera može da postigne gol direktnim šutem iz ugla ili plivanjem iz kornera i šutem, a do sada je loptu morao da doda saigraču.

- Moguće su "leteće zamene" igrača do linije sredine bazena, a do sada je to moglo samo iz "kućice".

- Svaka ekipa ima pravo na po dva tajm-auta tokom susreta, a sada će treneri na klupi imati i taster kojim će davati znak zapisničkom stolu, umesto što su to do sada signalizirali rukama, pa je bilo previda.

- Golman može da krene i u napad, odnosno sme da prepliva u drugi deo bazena.

- Pauza između druge i treće četvrtine je sada smanjena na tri minuta.

- Sudije će biti opremljene audio-tehnologijom (slušalice i mikrofon) kako bi lakše komunicirale.

- Uvodi se upotreba VMS (Video Monitoring System) za utvrđivanje da li je lopta prešla zamiščjenu gol-liniju i da li je načinjen grub prekršaj koji se sankcioniše isključenjem.
Pogledaj vesti o: Vaterpolo,   Vize,   Olimpijske igre,   Japan

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

DEJAN SAVIĆ PRED FINALNI TURNIR SVETSKE LIGE: Naš cilj je plasman na Olimpijske igre

Izvor: Kurir, 07.Jun.2019

Vaterpolo savez Srbije uveliko se priprema za Finalni turnir Svetske lige koji se od 18. do 23. juna oržava na otvorenom bazenu SC "Tašmajdan".

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.