Izvor: Politika, 04.Feb.2015, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobro opredeljenje – bivši vođa tima selektor

Posle vaterpolista i košarkaša i odbojkaši su na čelo reprezentacije postavili onoga ko je kao igrač bio produžena ruka trenera na igralištu

Imenovanje Nikole Grbića za selektora naših odbojkaša kao da je nastavak dobrog opredeljenja da se tim koji predstavlja državu poveri onome ko je donedavno i bio njegov vođa. Ne sa klupe, nego na samom igralištu.

Vaterpolo se opredelio za Dejana Savića. Njemu je poslednja igračka sezona bila i prva kao treneru. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Već je osvojio Ligu šampiona s Crvenom zvezdom, a prošle godine i evropsko prvenstvo s reprezentacijom.

Košarkaši su dužnost selektora dodelili Aleksandru Đorđeviću. Trenerskim poslom je počeo da se bavi u Italiji, a kao stručnjak je pravi podvig ostvario kada je našu otpisanu reprezentaciju letos doveo do drugog mesta na svetu.

Nikola Grbić je jedno od najzvučnijih imena u svetu odbojke. Trener je postao neposredno po završetku prethodne sezone. Peruđa je imala hrabrosti da mu da u ruke svoju ekipu, iako nije imao ni dan trenerskog staža.

Takvu hrabrost je pokazao i Odbojkaški savez Srbije kad ga je prekjuče odredio za selektora, to jest prvog trenera reprezentacije kako se to „radno mesto” tamo vodi.

Može li Nikola Grbić i kao trener da bude uspešan? Razume se, nemoguće je da se sa sigurnošću zagleda u budućnost, ali neka predskazanja se, ipak, obistine.

Tako je, na primer, Sava Grozdanović, dok Nikola Grbić još nije dorastao do seniorske konkurencije, tvrdio da će on da bude veliki igrač. I to kakvog svet nije imao.

Sava Grozdanović je gotovo 20 godina, što kao trener, savezni kapiten ili član komisije, vodio našu reprezentaciju. I mušku i žensku. Na početku nove karijere Nikole Grbića predviđa sledeće:

– Samim tim što je bio dizač Nikola Grbić je još kao igrač u velikoj meri sarađivao s trenerom i poprimao trenerske kvalitete. Zna odbojku i to suštinski, a ne kroz brojke i teoriju. Trener treba da priča s igračima, ali pre utakmice, dok je na njoj dovoljan jedan pogled, pa da igrači znaju šta treba da rade. Ima autoritet, veoma je pametan i verujem u njega kao trenera. Velika je stvar što ga je naš savez angažovao.

Do pre nekoliko godina veliki igrači su nerado išli u trenere, gotovo da ih nije zanimao taj posao, mada je to nekako logičan nastavak njihove karijere. Sada se to, izgleda, menja i savezi su počeli da im ukazuju poverenje.

Dobar je i put da se krene od mlađih selekcija reprezentacije kao što je to slučaj s Vladimirom Vujasinovićem. To jeste sporije, ali kad jedan od najboljih vaterpolista na svetu svih vremena ima strpljenje, zašto ne bi i drugi...

Razume se, vrhunski selektori mogu da budu i oni koji nisu imali veliku igračku karijeru ili se još nisu dokazali kao treneri. Ali oni u startu imaju problem više – treba im vreme da uvere javnost, pa i neke igrače, da su dorasli zadatku koji im je poveren.

Ivan Cvetković

objavljeno: 04/02/2015
Pogledaj vesti o: Vaterpolo,   Liga Šampiona,   Evropsko prvenstvo

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.