Izvor: Studio B, 20.Mar.2012, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

40 godina od proglašenja epidemije velikih boginja

Na današnji dan pre tačno 40 godina, u Jugoslaviji je proglašena epidemija velikih boginja - Variole vere. Od Variole je obolelo 175, i umrlo 35 ljudi, a sumnja se da ih je bilo mnogo više.

Nije bila obična ta, takođe prestupna 1972. godina. Predvođen Johanom Krojfom, Ajaks je suvereno vladao evropskom fudbalskom scenom, a svet je bio šokiran posledicama >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << međunarodnog terorizma na minhenskoj Olimpijadi.

U Jugoslaviji se često govorilo o unutrašnjim i spoljašnjim neprijateljima socijalizma, ali su tu godinu ipak obeležile samo dve užasne latinske reči koje su se izgovarale sa velikim strahom - Variola vera.

Četrdeset godina kasnije, mlađe generacije o varioli znaju više iz priča ili iz filma Gorana Markovića istoimenog naslova. Ali oni koji su na svojoj koži osetili posledice poslednje epidemije velikih boginja u Evropi, to proleće nikada neće zaboraviti.

Epidemija je počela u selu Danjane kod Đakovice i proširila se preko Novog Pazara na Čačak i Beograd. Zvanična verzija da je bolest u zemlju ranije uneo Ibrahim Hoti po povratku sa hadžiluka nikada nije potvrđena.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.