Zbog čega je zastoj u vakcinaciji? VIDEO

Izvor: B92, 30.Mar.2018, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog čega je zastoj u vakcinaciji? VIDEO

U beogradskim domovima zdravlja obustavljena je vakcinacija polio vakcinom koja štiti od dečje paralize.

Prva televizija je istraživala zbog čega je zastoj u vakcinaciji u jeku apela Vlade Srbije i lekara da se deca masovno vakcinišu i kada će se situacija promeniti.

Skoro prazne čekaonice u beogradskim Domovima zdravlja. Dobro je da su svi zdravi, ali ima još nešto.Nema vakcina proitv dečje paralize za revakcinaciju koja je neophodna zbog upisa u prvi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razred.

"Važnost polio vakcine je bila do 28 marta. Od 29 marta sve su zalihe povučene, polia trenutno nema, ali se vakcinacija dece nesmetano odvija sa revakcinama MMR-a i protiv difterije i tetanusa. Sa raoditeljima je dogovor da se jave telefonom i kad bude došla polio vakcina, vakcinacija će se nastaviti, odnosno kompletiraće se vakcinacija đaka prvaka", objašnjava Biljana Aleksić, načelnica pedijatrije.

Znači roditelji ne treba da brinu?

"Ne, nema razloga za brigu", kaže Aleksićeva.

A kada će stići vakcina s obzirom na to da upis dece počinje u ponedeljak i roditelji su s pravom zabrinuti da li će sve obaviti na vreme.

U RFZO su još 7 marta pokrenuli tender za nabavku vakcina koje proizvodi Torlak. U Batutu su u dogovoru sa RFZO poslali sledeće saopštenje: Distribuciја dvоvаlеntnе оrаlnе pоliоvакcinе prоtiv izаzivаčа dеčiје pаrаlizе оtpоčеlа је dаnаs, 30.3.2018. gоdinе, ка institutimа i zаvоdimа zа јаvnо zdrаvljе i dоmоvimа zdrаvljа u Rеpublici Srbiјi. Prеmа plаnu pоtrеbа zа drugi кvаrtаl 2018. gоdinе, distribuirа sе uкupnо 95.560 dоzа ОPV vакcinе.

Ioko je Srbija zemlja koja je još 2002 godine iskorenila dečiju paralizu, polio vakcina je ostala obavezna i daje se u prvoj godini života, a revakciniše pred školu, u prvom razredu i najkasnije do punoletstva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.