Zašto vakcinacija u Srbiji stagnira? VIDEO

Izvor: B92, 20.Jul.2021, 23:17

Zašto vakcinacija u Srbiji stagnira? VIDEO

I dok je Beograd na dobrom putu ka kolektivnom imunitetu, na teritorijičitave Srbije vakcinacija poslednjih meseci znatno je usporena.

Obe doze još nije primila ni polovina stanovništva, a najveći skeptici i dalje sumladi između 18 i 30 godina.

Na beogradskom sajmu ispred hale 11 poražavajuća slika.

Tek nekolicina, mahom starijih ljudi, došlo je da primi vakcinu.

Put do kolektivnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imuniteta koče mahom mlađi građani.

Procenat vakcinacije stanovništva ljudi između 18 i 30 godina stoji na zabrinjavajućih 17 odsto, a inicijative koje su do sada sprovedene nisu dale željeni efekat.

Čak 60 odsto mladih protiv je obavezne vakcinacije, pokazuju istraživanja KOMS-a, pa bi takav pristup doveo do kontra efekta, kažu iz te organizacije. Zabrana ulaska u kafiće, klubove i na festivale dovela bi do povećanog interesovanja za vakcine, ali ne u dovoljnoj meri.

Informisanje putem društvenih mreža dovelo je do toga da antivakserskoj propagandi najviše budu izloženi upravo mladi. Ključ ka kolektivnom imunetetu jeste direktna i prostim rečima objašnjena sva korist koja vakcinacija pruža.

U kampanji treba da učestvujemo svi zajedno. Iz krovne organizacije mladih apeluju na sve školske i vanškolske organizacije da sa mladima o vakcinaciji razgovaraju, ali da i njihovi vršnjaci pokušaju da na sebi daju pozitivan primer.

Opširnije u video-prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.