Vakcinacija u Srbiji krenula veoma dobro

Izvor: Vostok.rs, 23.Jan.2021, 13:54

Vakcinacija u Srbiji krenula veoma dobro

 
Član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, epidemiolog Branislav Tiodorović ocenio je danas, na konferenciji za novinare tog tela, da je vakcinacija u našoj zemlji krenula dobro, dodavši da je do sada vakcinisano 119.711 osoba i da se taj broj povećava iz časa u čas.
Tiodorović je poručio da je neophodno za što kraće vreme vakcinisati što veći broj ljudi i podsetio na to da nijedna zemlja u odnosu na broj stanovnika nema toliko vakcina kao Srbija. On je izrazio nadu da bi u naredna dva do tri meseca, uz vakcinaciju i stvoreni prirodni imunitet, mogli doći do kolektivnog imuniteta. Epidemiolog je preneo da je na današnjoj sednici Kriznog štaba odlučeno da sve postojeće mere ostaju na snazi, upozorivši na to da trenutno poboljšanje epidemiološke situacije ne treba da nas zavara i da zaključimo da smo u kontrolisanoj situaciji. Daleko smo od toga. Važno je da budemo svesni da moramo očuvati ove mere, da na njima insistiramo bez odvajanja, rekao je Tiodorović i naveo da je posebno važno da mere ostanu na snazi i da se u tom periodu vakciniše što više ljudi. On je podsetio na to da su na snazi zabrana okupljanja više od pet osoba, obavezne maske u zatvorenom prostoru, ograničeno radno vreme za ugostiteljske objekte i tržne centre do 20 sati, a prodavnica do 21 sat. Govoreći o današnjem bilansu novozaraženih koronavirusom, on je naveo da je najviše pozitivnih u Beogradu - 430, Novom Sadu - 93, Kragujevcu i Nišu po- 62, Kruševcu- 49, Kraljevu - 46, Šapcu- 44 i Užicu - 43. Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković istakao je da alergija na penicilin nije prepreka da se građani vakcinišu bilo kojom od tri vrste vakcina protiv koronavirusa koje su dostupne u Srbiji, jer se u njihovoj proizvodnji ne koriste penicilinski antibiotici. Janković je objasnio da je apsolutna kontraindikacija za vakcinisanje bilo kojom od ove tri vakcine dokazana alergija na neki sastojak vakcine ili ozbiljnija alergijska reakcija na prethodnu dozu vakcine, ako je u pitanju druga doza. Sve drugo nije apsolutna kontraindikacija, naveo je Janković. On je napomenuo da su akutan poremećaj zdravstvenog stanja ili pogoršanja hroničnog stanja privremene kontraindikacije, a da sve ostalo nisu apsolutno kontraindikacije nego mere opreza. Upitan ko ne treba da primi vakcinu protiv koronavirusa, Janković je rekao da su to osobe koje imaju alergiju na samu vakcinu ili na nešto što je u vakcini, kao i oni koji imaju teške alergije, kao što su anafilaktički šok i oboljenje kože urtikarija. Na pitanje o tome da se u javnosti spominje mogućnost da ruska i kneska vakcina ne dobiju odobrenje Evropske agencije za lekove i da li će građani Srbije koji prime te vakcine moći da putuju, Janković je rekao da je za vakcinu Sputnjik V predata dokumentacija Evropskoj agenciji za lekove i da se očekuje da će biti predata i za kinesku vakcinu Sinofarm. Ne mogu da govorim unapred kakvo će biti rešenje Evropske agencije za lekove, ali kao lekar i imunolog očekujem da će sve vakcine koje imaju dokaze delotvornosti i bezbednosti biti registrovane po istim kriterijumima. Sve drugo bi me jako razočaralo, rekao je Janković.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

OVOME SU SE SVI SMEJALI! Televizija N1 napravila grešku tokom konferencije Kriznog štaba (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Jan.2021

Televizija N1 je tokom jučerašnjeg prenošenja uživo konferencije napravila lapsus koji je nasmejao Srbiju..Naime, oni su tokom redovne konferencije Kriznog štaba, dok je govorio dr Srđa Janković napisali neverovatnu stvar...Umesto da napišu "Vakcinisano oko 119.000 ljudi" napisali su "Vakcinisano...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.