Porast uvoza i izvoza kineske ekonomije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Apr.2021, 09:48

Porast uvoza i izvoza kineske ekonomije

Kineski izvoz i uvoz nastavili su snažan tempo rasta u martu 2021. godine usled povećanja globalne potražnje zahvaljujući napredovanju vakcinacija širom sveta protiv koronavirusa.

Izvoz Kine je u martu, u dolarskom iznosu, porastao za 30,6 posto u odnosu na godinu ranije, dok je uvoz skočio za 38,1 procenat na godišnjem nivou, najviše od februara 2017, prema upravo objavljeniom zvaničnim podacima, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Rojters.

Kineski spoljnotrgovinski suficit iznosio je prošlog meseca 13,8 milijardi dolara, što je manje od 37,88 milijardi zabeležnih u februaru i ispod očekivanja analitičara koji su predviđali suficit od 52,05 milijardi dolara, dodaje britanska agencija.

Podaci o spoljnotrgovinskoj aktivnosti Kine sugerišu da će druga najveća svetska ekonomija nastaviti zamajac rasta u 2021, jer se brzo oporavila od pada izazvanog pandemijom prošlog proleća.

Ipak, spor oporavak tražnje potrošača, ponovno oživljavanje korona slučajeva u mnogim zemljama i tenzije u kinesko-američkim odnosima predstavljaju rizike koji mogu ugroziti izglede kineskog rasta, navodi Rojters.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.