Počinje vakcinacija petovalentnim vakcinama

Izvor: RTS, 13.Jan.2015, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje vakcinacija petovalentnim vakcinama

Vakcinacija dece kombinovanim petovalentnim vakcinama o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje započeće tokom januara, nakon što se završi distribucija vakcina domovima zdravlja, najavio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".
Prema ugovoru potpisanom između RFZO i Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", obezbediće se prema planu potreba, 211.550 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << doza kombinovane petovalentne vakcine, za vakcinaciju dece u prvoj godini života.

Planirana je vakcinacija dece od navršena dva meseca života (deca rođena nakon 1. novembra 2014. godine), kao i dece kod koje je iz opravdanih medicinskih razloga privremeno odložena, a rođena su pre 1. novembra 2014, objavljeno je na sajtu "Batuta", prenosi Tanjug.
Deca koja ne pripadaju navedenim kategorijama, a kod kojih je vakcinacija započeta ili odložena iz nemedicinskih razloga tokom 2014. godine, nastaviće da se vakcinišu vakcinama u skladu sa Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima, do potpune vakcinacije, prema tom Pravilniku, vakcinama koje su dostupne u domovima zdravlja.
Petovalentne vakcine se daju deci kao zaštita od difterije, tetanusa, velikog kašlja, hemofilus influence tipa B i dečje paralize.
Do ove godine deca su vakcinisana o trošku RFZO-a trovalentnom "Torlakovom" vakcinom (poznatom kao Di-Te-Per - protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja), koja je zahtevala da prime još dve dodatne komponente: hemofilus influenca tip B (HIB) i OPV vakcina protiv dečije paralize.
Pogledaj vesti o: Vakcinacija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.