Izvor: B92, 02.Jul.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedelju dana bez vakcine za bebe

Kragujevac, Beograd -- Kragujevački Dom zdravlja, iako je trebovao, već sedam dana nema vakcinu "di-te-per", koju bi, u skladu sa propisima, trebalo da primaju dvomesečne bebe.

Insitut za zaštitu zdravlja u tom gradu saopštio je da će vakcina Domu zdravlja biti isporučena do kraja nedelje. Vakcine "di-te-per" protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja, koju dobija novorođenčad, u kragujevačkom Domu zdravlja nema već sedam dana. Lekari su primorani da objašnjavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << roditeljima kako odlaganje vakcinacije nije razlog za brigu.

Domu zdravlja u Kragujevcu u drugoj polovini marta isporučeno je 1.500 doza vakcine, međutim, nova isporuka još nije dopremljena.

U Institutu za zaštitu zdravlja tvrde da je prilikom prethodne nabavke vakcina isporučen manji broj doza zato što ih je već bilo na zalihama, koje su zbog kašnjenja nove isporuke, u međuvremenu, istrošene.

Nebojša Ranković, pomoćnik direktora Instituta za zaštitu zdravlja u Kragujevcu, tvrdi da je do zastoja u isporuci vakcina došlo zbog čekanja sertifikata o kvalitetu Agencije za lekove.

On ističe da je dozvola dobijena i da se isporuka novih doza kragujevačkom Domu zdravlja očekuje do kraja nedelje.

Oglasio se i Institut "Torlak", čiji direktor Ranko Dakić kaže da je bilo kraćeg zastoja u snadbevanju vakcinom "di-te per", ali da nije ugrožen imunizacioni cilklus.

"Od danas Institut za javno zdravlje Srbije 'Dr Milan Jovanović Batut' pravi distributivni plan za te injekcije i sve teče normalno", kazao je Dakić agenciji Beta. On je dodao da je do kraćeg zastoja došlo jer se čekalo da Nacionalna agencija za lekove izda sertifikat o ispravnosti te vakcine.

"Sertifikat je stigao i uskoro počinje distribucija injekcije", rekao je Dakić.

"Uobičajen postupak kontrole"

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije saopštila je danas da je postupak kontrole kvaliteta vakcine protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja "di-te-per" trajao uobičajeno, s obzirom da se radilo o 14 serija te vakcine, od kojih za dve nisu dati pozitivni sertifikati kvaliteta jer je utvrđeno da nisu sterilne.

Ta agencija, povodom navoda u medijima da je izdavanje sertifikata o kvalitetu trajalo predugo, podseća da procedure utvrđivanja kvaliteta za tu vakcinu traju šest nedelja, tako da rok za izdavanje sertifikata o kvalitetu vakcine "di-te-per" nije prekoračen.

"Polazeći od cilja kontinuiranog snabdevanja tržišta vakcinama i serumima Instituta 'Torlak', akcionim planom Ministarstva zdravlja Srbije za redovno snabdevanje vakcinama i serumima iz programa obavezne i aktivne imunizacije, utvrđeno je da za sve vakcine i serume iz proizvodnog programa Instituta 'Torlak' Agencija izdaje privremene dozvole, odnosno obnovu dozvola na period od jedne godine", izjavio je predstavnik te agencije Aleksandar Tucović.

On je dodao da je, u skladu sa pravnim aktima, Institut "Torlak" u obavezi da prilagodi proces proizvodnje, odnosno da upotpuni dokumentaciju za izdavanje i/ili obnovu dozvole na period od pet godina.

"U cilju redovnog snabdevanja vakcinama i serumima iz Programa obavezne i aktivne imunizacije, Agencija za lekove i medicinska sredstva je u stalnom kontaktu sa Ministarstvom zdravlja, Republičkim zavodom za zdravstveno osiguranje i Institutom za javno zdravlje 'Dr Milan Jovanović Batut'", naveo je Tucović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.