Među najgorima smo u prevenciji hepatitisa

Izvor: Blic, 29.Jul.2013, 07:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Među najgorima smo u prevenciji hepatitisa

Srbija nema nacionalnu strategiju ni plan prevencije i kontrole virusnog hepatitisa, a pored Makedonije je jedina zemlja regiona bez nacionalne politike vakcinacije protiv hepatitisa A, što je jedan od osnovnih vidova prevencije, pokazuje poslednji izveštaj Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Jedna smo i od retkih zemalja u okruženju koja uopšte nema definisane ciljeve u borbi protiv hepatitisa B.

- Vlada Srbije sprovodi program prevencije i kontrole virusnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << hepatitisa samo za određeni deo populacije: medicinske radnike, ljude koji intravenozno koriste droge i obolele od HIV-a. Ne postoji sektor Vlade koji se bavi isključivo aktivnostima vezanim za prevenciju i kontrolu hepatitisa - navodi se u izveštaju SZO. Koliko je važna prevencija pokazuje i podatak da je čak 500.000 ljudi zaraženo virusom hepatitisa B ili C, a tek 20 odsto njih zna da boluje od te bolesti.

- Informisanost o hepatitisu u Srbiji je toliko slaba da čak ni svi lekari primarne medicine ne znaju dovoljno o ovoj bolesti. Zbog toga je izražena diskriminacija i stigmatizacija obolelih. Takođe, samo u toku prošle godine bila su 602 novoregistrovana slučaja, a svega njih 309 dobilo je terapiju preko RFZO - upozorava Uroš Rajaković, sekretar udruženja “Hronos”.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Vakcinacija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.