Institut Batut: Potvrđen slučaj malih boginja u Beogradu

Izvor: VOA, 07.Feb.2024, 15:23

Institut Batut: Potvrđen slučaj malih boginja u Beogradu

BEOGRAD — Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je u sredu da je potvrđen slučaj mobila (malih boginja) kod osobe uzrasta 15 godina života iz Beograda, koja nije vakcinisana i koja je hospitalizovana zbog zapaljenja pluća na Klinici za infektivne i tropske bolesti. Podseća se da je stopa vakcinacije MMR vakcinama najmanja u poslednjih 20 godina. Potvrda o slučaju malih boginja dobijena je na Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", dodaje se u saopštenju. Institut je, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, dostavio zdravstvenim ustanovama predlog mera za pooštren nadzor nad malim boginjama na teritoriji Srbije - prijava sumnje, laboratorijska dijagnostika, izolacija i lečenje obolelih, zdravstveni nadzor, epidemiološki nadzor, vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica, vakcinacija osetljivih lica iz kontakta sa obolelim unutar 72 sata. Tokom 2020. i 2021. godine u Srbiji su registrovane najniže vrednosti obuhvata MMR vakcinom u proteklih dvadeset godina. U najvećoj epidemiji malih boginja u Srbiji u proteklih 20 godina, tokom 2017. i 2018. godine registrovano je oko 5.800 obolelih, od kojih je 93 odsto bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom. Batut navodi da je jedna trećina obolelih bila hospitalizovana zbog tške kliničke slike praćene komplikacijama. U toj epidemiji registrovano je 15 smrtnih ishoda, među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina. U 2023. godini registrovano je 50 slučajeva morbila u našoj zemlji, od kojih je ogromna većina - 94 odsto - bila nevakcinisana. U slučaju pojave temperature veće od 38,5 stepeni, kao i pojave osipa po telu, uz curenje iz nosa i crvenilo očiju, potrebno je javiti se izabranom lekaru u domu zdravlja. Hitnom i vanrednom revizijom vakcinalne kartoteke od strane pedijatara u domovima zdravlja potrebno je evidentirati nevakcinisanu i nepotpuno vakcinisanu decu prema uzrastu i sprovesti njihovu vakcinaciju u skladu sa Kalendarom imunizacije. Male boginje su akutno, virusno i veoma zarazno oboljenje. U prošlosti ovo je bila veoma česta bolest male dece, koja je nekad ostavljala teške posledice. U izveštaju su korišćeni materijali agencije Fonet.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ČEKA SE POTVRDA O JOŠ JEDNOM SLUČAJU MALIH BOGINJA! Epidemiolog detaljno o stanju zaraženog dečaka: "Došao je iz inostranstva, ima UPALU PLUĆA"

Izvor: Blic, 07.Feb.2024

Dr Slavica Maris, epidemiolog iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, otkrila je da je prvi slučaj malih boginja registrovan kod dečaka od 15 godina, koji nije vakcinisan zbog zdravstvenih razloga. Kako je navela, male boginje je najverovatnije dobio od majke, koja ima iste simptome i čiji se rezultati...

Nastavak na Blic...

STIGLA POTVRDA! Još jedan slučaj malih boginja, žena hospitalizovana zbog komplikacija

Izvor: Blic, 08.Feb.2024, 10:54

U Srbiji je potvrđen još jedan slučaj malih boginja, na koji se i sumnjalo, nakon što je juče Institut "Batut" zvanično saopštio da je registrovan prvi slučaj ovog virusa. Radi se o majci dečaka (15) za koga je juče saopšteno da je prvi zaraženi u Beogradu posle 10 meseci.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.