Đerlek: Na bolničkom lečenju oko 4.100 kovid pacijenata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Feb.2021, 12:51

Đerlek: Na bolničkom lečenju oko 4.100 kovid pacijenata

Na bolničkom lečenju trenutno je oko 4.100 kovid pacijenata, kaže državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek i dodaje da su to još visoke brojke, da nema mesta za opuštanje i da građani treba da se pridržavaju epidemioloških mera.

Đerlek je naveo da je na respiratorima u jedinicama intenzivne nege od 135 do 145 pacijenata i da ta brojka zabrinjava.

"Kada bi poredili broj pacijenata na bolničkom lečenju pre mesec, mesec i po dana i danas, mogli bi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da kažemo da su to dobri rezultati. Međutim, nismo zadovoljni tim brojkama, one su još visoke i broj ljudi na respiratorima od 135 do 145 je nešto što nas zabrinjava i moramo biti vrlo ozbiljni u toj situaciji", rekao je Đerlek.

On je apelovao na građane Srbije da se pridržavaju epidemioloških mera - nose masku, drže distancu.

"Sve pohvale za veliki odziv za vakcinaciju, ali nemoj da pokvarimo imunizaciju nepridržavanjem epidemioloških mera", rekao je državni sekretar.

Zabrinjava što broj novozaraženih ne opada

Đerlek je, nakon sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica, rekao da zabrinjava što broj novozaraženih, kao i broj pacijenata na respiratorima, ne opada.

"To znači da i dalje moramo biti vrlo oprezni i pridržavati se epidemioloških mera kako ne bi umanjili vrednost vakcinacije za koju imamo pohvale iz celog sveta", objasnio je on.

Đerlek je zamolio građane da ne potpadnu pod euforiju vakcinacije, i da se pridržavaju epidemioloških mera, jer još ima dosta do krajnjeg cilja, što je kontrolisana epidemiološka situacija.

Tenderi za nabavku opreme za sve bolnice u Srbiji

Đerlek je najavio da će biti raspisano nekoliko tendera za nabavku velike količine medicinske opreme za sve zdravstvene ustanove u Srbiji.

"U pitanju je više stotina miliona", rekao je Đerlek novinarima nakon sastanka ministra zdravlja sa direktorima kovid bolnica.

Kako je istakao, to se nije desilo u protekle dve do tri decenije - da se obnavlja oprema u svim bolnicama.

On je apelovao na direktore bolnica da iskoriste ovu jedinstvenu priliku.

Takođe, Đerlek se zahvalio medicinskom osoblju što se već godinu dana bori protiv pandemije.

Stranci sa prebivlištem u Srbiji mogu da se vakcinišu

Đerlek je rekao da u Srbiji mogu da se vakcinišu strani državljani koji imaju prebivalište u našoj zemlji.

Na pitanje da li strani državljani mogu da se vakcinišu u Srbiji i kakva je procedura, Đerlek je kazao da svi strani državljani koji imaju prebivalište u Srbiji, kao i građani Srbije, mogu da se prijave preko e-uprave.

"Biće pozvani prema mestu prebivališta da se vakcinišu u najbližem centru za vakcinaciju", rekao je Đerlek nakon sastanka ministra zdravlja sa direktorima kovid bolnica.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Više od 1.900 novozaraženih, preminulo 15 osoba

Izvor: B92, 03.Feb.2021

U Srbiji su u poslednja 24 sata registrovane 1.932 novozaražene osobe, a preminulo je 15 obolelih od koronavirusa...Testirano je 11.960 osoba, a od početka pandemije 2.652.095...Broj pacijenata na bolničkom lečenju je 4.002, a na respiratorima su sada 153 osobe...Ukupan broj registrovanih slučajeva...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.