Izvor: RTS, 22.Okt.2021, 07:42

Antivakseri u Premijer ligi u defanzivi

Potpuno vakcinisane dve trećine igrača u Premijer ligi. Antivakseri ne mogu u Katar, odlučni su čelnici najjačeg fudbalskog takmičenja na Ostrvu.
Pre samo dve nedelje, vakcinacija igrača engleske Premijer lige išla je loše. To je pretilo da i ovu sezonu pretvori u pravi fudbalski haos.

Najnoviji podaci o vakcinaciji ipak ulivaju nadu da će sve proteći bez većih trzavica.
Šezdeset osam odsto igrača primilo je dve >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << doze neke od vakcina protiv kovida 19, a preko četiri petine fudbalera vakcinisano je prvom dozom, ističe se u saopštenju engleske Premijer lige.
To je prvi put da prestižna engleska liga saopštava podatke o programu vakcinacije, otkako su krajem septembra britanski mediji objavili da je u samo sedam njenih klubova broj potpuno vakcinisanih prešao pedeset procenata.
Pre nekoliko nedelja samo su Volverhampton, Brentford i Lids imali između 89 i 100 posto vakcinisanih.
Najmanji uspeh vakcinacije zabeležen je kod klubova i pojedinaca, koji ne idu na međunarodna takmičenja.
Mediji su preneli i da su igrači Premijer lige glatko odbili da učestvuju u kampanji za promovisanje vakcinacije.
Najavljeno je i da nevakcinisani igrači neće moći da sledeće godine putuju na Mundijal u Katar.
U međuvremenu, uprava Lige je klubovima obećala nagrade za uspešan program vakcinacije.
Klop i Sautgejt za vakcinacijuDodatni zamajac vakcinaciji dale su izjave medijima menadžera Liverpula Jirgena Klopa i engleskog selektora Gareta Sautgejta.
"Ima tu mnogo nijansi. Neki igrači su bili zaraženi i smatraju da im je nivo antitela i dalje dovoljno visok. Neki možda imaju neka oboljenja, a neki imaju verske razloge. Sve je to složeno", objašnjava selektor engleske reprezentacije.
Sautgejt ističe da je program vakcinacije jedini izlaz iz pandemije i da do sada nije čuo nikakvo bolje alternativno rešenje.
Stručnjaci vlade pobijaju teorije na društvenim mrežamaU akciju se uključio i jedan od glavnih savetnika britanske vlade doktor Džonatan Van Tam.
Igračima je prikazan video snimak ovog stručnjaka u kojem on daje podrobna medicinska objašnjenja u cilju pobijanja teorija protiv vakcinacije, koje se šire društvenim mrežama.
Sam doktor Van Tam, u intervjuu za BiBiSi, ističe da nije ljubitelj fudbala, ali da je pokušao sve kako bi igračima bio uverljiviji od Tvitera ili Instragrama.
"Fudbaleri su mnogima uzor u društvu i zato njihovi postupci nose veliku težinu", objašnjava savetnik britanske vlade.
Premijer liga najavljuje da će podatke o napredovanju vakcinacije objavljivati svake nedelje.
Za razliku od igrača, navijačima je potrebna samo prva doza vakcine protiv kovida 19 da bi ušli na stadione.
U Britaniji je do sada prvom dozom vakcinisano 89 odsto stanovništva, a drugom njih četiri petine kada je reč o odraslim osobama.
U trenutku kada broj dnevno zaraženih dostiže skoro pedeset hiljada, a ubrzava se raspodela treće doze pred zimu, nije zanemariti kako se ponašaju sportski idoli.
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kanada se uverila u koristi od odlaganja druge doze vakcine, ali...

Izvor: VOA, 22.Okt.2021

Nedavne studije pokazale su da odluka Kanade da produži interval između prve i druge doze vakcine protiv Kovida 19 zapravo može da dovede do povećane otpornosti na virus. Takođe se smatra da mešanje marke i vrste vakcina daje bolju zaštitu. Čini se da se isplatila odluka kanadskih vlasti da...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.