Izvor: Luftika.rs, 21.Okt.2020, 15:33

140 devojčica primilo prve besplatne vakcine protiv HPV-a u Novom Sadu

HPV vakcine za starije devojčice uzrasta od 15 do 18 godina su se razgrabile u rekordnom roku, a lekari apeluju na roditelje da na vakcinaciju u Dom zdravlja dovedu devojčice od 12 do 14 godina.
Besplatne vakcine protiv humanog papiloma virusa, namenjene starijem uzrastu devojčica u Vojvodini, praktično su se razgrabile u Institutu za javno zdravlje Vojvodine, što je obradovalo lekare i epidemiologe.
Međutim, javio >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << se drugi problem – vakcina za najzainteresovaniji uzrast je brzo nestalo, dok je ostalo i više nego dovoljno vakcina za mlađe uzraste u ambulantama Doma zdravlja “Novi Sad”.
Naime, majke mlađih devojčica, nažalost, nisu toliko zainteresovane da vakcinišu svoje dete i time spreče da one u budućnosti dobiju jedan od najsmrtonosnijih kancera u Srbiji – rak grlića materica.
Projekat besplatne HPV imunizacije počeo je pre desetak dana i predstavlja zajedničku nameru Grada Novog Sada, Doma zdravlja, Instituta za javno zdravlje Vojvodine i kabineta ministra bez portfelja za populacionu politiku i demografiju da se konačno krene u primenu (inače vrlo skupe) vakcine u prevenciji HPV, virusa koji je jedan od najčešćih izazivača raka grlića materice.
Obezbeđeno je 750 vakcina za devojčice uzrasta 12-14 godina u domovima zdravlja, te 100 vakcina za devojčice uzrasta 15-18 godina u Institutu za javno zdravlje Vojvodine, piše 021.
Kako kaže načelnica pedijatrije u novosadskom domu zdravlja dr Vesna Vuleković, za desetak dana koliko traje vakcinacija, svega četrdesetak devojčica je vakcinisano, što nije najbolji odaziv, ali ne znači da isti ne može da bude bolji.
“Studije su pokazale da treba vakcinisati mlađe devojčice i u našoj populaciji je taj uzrast 12-14 godina, uoči prvih interesovanja za seksualne odnose. Kod nas devojčice dobijaju dve doze u razmaku od pola godine i čini se da su majke ovih mlađih uzrasta, nažalost, nedovoljno informisane o opasnostima HPV infekcije”, navodi dr Vuleković i dodaje da vakcina ima dovoljno, te da je potrebno doći kod izabranog lekara, koji će pružiti sve neophodne informacije majkama i devojčicama i dati vakcinu.
Ona dodaje da bi i sistematski pregledi mogli dosta da pomognu da se razgovara sa roditeljima mlađih devojčica o opasnostima HPV infekcije, koja je nažalost vrlo česta.
Kad je reč o starijim uzrastima, kako je rečeno, vakcine su se razgrabile i nastala je nestašica za one koji nisu bili najbrži. Tako su pojedine majke rekle da su želele da vakcinišu svoje devojčice, ali da vakcina za stariji uzrast više nije bilo.
Na pitanje da li je moguće da se određeni broj vakcina namenjen za mlađe uzraste raspodeli na stariji uzrast, a s obzirom na to da postoji potreba, direktor IZJZV prof. dr Vladimir Petrović kaže da je ta mogućnost upravo stvorena.
“Dalja imunizacija devojčica od 12 do navršenih 18 godina sprovodiće se u Domu zdravlja sve dok ima vakcina. Za svaku devojčicu koja započne sa imunizacijom ostavljaju se doze za potpunu imunizaciju. Tako devojčice do navršenih 13 godina primaju dve doze u razmaku od šest meseci, a starije tri doze po šemi 0, 2, 6 meseci”, pojašnjava Petrović.
To znači da je potrebno da se roditelj obrati izabranom lekaru u Domu zdravlja ukoliko ima devojčicu uzrasta 12-18 godina, a za besplatnu imunizaciju.
Naredne godine planirana je nova kampanja, sa većim obuhvatom devojčica.
“Institut za javno zdravlje Vojvodine se godinama zalaže za sprovođenje imunizacije protiv HPV na široj osnovi. Ukoliko se postignu očekivani rezultati odnosno sprovedemo imunizaciju 500-600 devojčica iz ciljne grupe, kampanja će biti uspešna. Institut će potom sledeće godine predložiti novu kampanju, a broj doza koje ćemo imati na raspolaganju zavisi od finansijskih sredstava”, kaže direktor IZJZV Vladimir Petrović.
Dr Vesna Vuleković je svesna da se u javnosti dugo, a odnedavno i zbog virusa korona, vodi negativna kampanja o vakcinama, što nikako ne olakšava spašavanje života.
“Svašta, nažalost, ljudi imaju kao strahove ili razloge da ne vakcinišu dete, a i čim je nešto besplatno, sumnjivo im je. Razloga za sumnju nema, a oni koji su svesni posledica infekcije već su se obratili lekaru i zaštitili dete od HPV”, zaključuje načelnica pedijatrije.
Vakcina protiv HPV može da se kupi privatno, ali je vrlo skupa i time nedostupna prosečnom građaninu.
Kilometarske kolone za besplatan obrok u Vučićevom zlatnom dobu

Nastavak na Luftika.rs...






Povezane vesti

Vakcina samo u Domu zdravlja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2020, 12:27

U Domu zdravlja "Novi Sad" od danas se, pored imunizacije devojčica uzrasta od 12 do 14 godina protiv HPV infekcije vakcinama dobijenim u okviru projekta Gradske uprave za zdravstvo Novog Sada i Ministarstva bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku, radi imunizacija i devojčica...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.