Izvor: B92, 29.Nov.2009, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapad zabrinut zbog Irana

Vašington -- Vašington i London zabrinuti su zbog planova Teherana da da izgradi još 10 postrojenja za obogaćivanje uranijuma.

Kako je saopštila Bela kuća, to bi moglo da predstavlja ozbiljno kršenje obaveza te zemlje prema međunarodnoj zajednici i još jedan razlog za izolaciju Teherana. "Ako je ovo istina, to će biti još jedno ozbiljno kršenje jasnih obaveza Irana prema rezolucijama Saveta bezbednosti UN i još jedan primer izbora (te zemlje) da se izoluje", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naveo je u saopštenju portparol Bele kuće Robert Gibs.

"Protiče vreme tokom kojeg Iran treba da odgovori na sve jaču zabrinutost međunarodne zajednice zbog nuklearnog programa te zemlje", dodaje se u saopštenju.

U međuvremenu, vlada Velike Britanije ocenila je ovaj problem kao "pitanje vredno ozbiljne zabrinutosti" i, potencijalno, "namerno kršenje" rezolucija SB UN.

"Izveštaji da Iran razmatra izgradnju dodatnih postrojenja za obogaćivanje uranijuma zaslužuju ozbiljnu zabrinutost. To bi moglo da bude i namerno kršenje svih pet rezolucija SB UN", rekao je portparol Forin Ofisa i dodao da će britanska vlada razmotriti odgovor na ovaj potez Teherana.

Iranska vlada odobrila je ranije danas planove za izgradnju 10 novih postrojenja za obogaćivanje uranijuma, izvestili su iranski državni mediji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.