Zapad se sprema da „odbaci“ Zelenskog – Lukašenko

Izvor: Vostok.rs, 23.Sep.2023, 00:57

Zapad se sprema da „odbaci“ Zelenskog – Lukašenko

Vašington je dao zeleno svetlo svojim partnerima da „odbace“ ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog jer je postao smetnja, izjavio je beloruski lider Aleksandar Lukašenko na sastanku vlade u petak.
Lukašenko je kao primer ove nove politike ukazao na tekući spor između Poljske i Ukrajine oko žita, napominjući da je Varšava bila jedna od najčvršćih pristalica Zelenskog, ali da je sada oštro kritična prema svom partneru. Ova promena se dogodila nakon što je Poljska, zajedno sa Mađarskom i Slovačkom, jednostrano zabranila uvoz ukrajinskog žita, uprkos tome što je EU odlučila da ukine svoj blokovski embargo. Zauzvrat, Kijev je podneo sporove protiv ove tri zemlje Svetskoj trgovinskoj organizaciji. „Mislite li da Poljska danas bez razloga vrši pritisak na jadnu Ukrajinu? Ne, dobili su zeleno svetlo iz inostranstva: Moramo da odbacimo ovog Zelenskog, umorni smo od njega“, izjavio je Lukašenko. Napomenuo je da SAD imaju predstojeće predsedničke izbore i nagovestio da niko neće brinuti o Zelenskom u tom trenutku. Istovremeno, američki predsednik Džo Bajden naglasio je u petak da će Vašington ostati uz Zelenskog tokom rusko-ukrajinskog sukoba i najavio da će tenkovi američke proizvodnje Abrams početi da stižu u Ukrajinu sledeće nedelje. U međuvremenu, Zelenski, koji je u svojoj drugoj ratnoj poseti Vašingtonu, insistirao je da se nastavak borbe Kijeva protiv Rusije oslanja na stalnu američku vojnu pomoć i navodno je izjavio da će, ako ne dobije pomoć, „izgubiti rat“. Do sada je Bajdenova administracija potrošila 115 milijardi dolara na vojnu i finansijsku pomoć Kijevu, nedavno je zatražila dodatnih 24 milijarde dolara za odobrenje do kraja meseca. Međutim, sve veći broj poslanika, pretežno iz Republikanske partije, počeo je da se protivi finansiranju vlade Zelenskog novcem američkih poreskih obveznika.  
Pogledaj vesti o: Vašington,   Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.