Vojni brod SAD naciljao Pjongjang

Izvor: B92, 02.Apr.2013, 08:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojni brod SAD "naciljao" Pjongjang

Vašington -- SAD su postavile u blizini Severne Koreje ratnu krstaricu sa odbranom sposobnom da sruši raketu koja bi bila ispaljena s teritorije pod kontrolom Pjongjanga.

Ratni brod USS Ficdžerald, koji je doplovio u Južnu Koreju da bi učestvovao u vojnim vežbama te zemlje, poslat je u blizinu jugozapadnog dela Korejskog poluostrva, umesto da se vrati u svoju matičnu luku u Japanu.

Jedan vojni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zvaničnik SAD, koji nije želeo da mu se pominje ime, izjavio je za AFP da je slanje vojnog broda razborit potez, ali da će biti izvedene i druge mere ako to bude potrebno.

I pored velike napetosti koja vlada između dve zemlje, Bela kuća je juče saopštila da Severna Koreja ratne pretnje koje je uputila nije propratila masovnom mobilizacijom ili velikim pomeranjem trupa.

Vlasti u Pjongjangu su pre nekoliko dana objavile da na Korejskom poluostrvu vlada ratno stanje, uputivši otvorene pretnje napadom na strateške ciljeve svog južnog suseda, ali i pretnje Sjedinjenim Američkim Državama.

Stručnjaci u Vašingtonu procenjuju da se iza pojačane retorike Severne Koreje možda krije njihova želja da se vrate za pregovarački sto, uz povoljnije uslove koje bi im donela ratna pretnja.

U međuvremenu, Severna Koreja je zvanično najavila paljenje svih postrojenja u nuklearnom kompleksu Jongbjon.

"Ovim potezom pojačaćemo nuklearni arsenal i kvalitetom i kvantitetom", navodi se u saopštenju koje je potvrda najava koje su se iz Pjongjanga mogle čuti prethodnih dana.

Reaktor u Jongbjonu, koji je bio glavni izvor plutonijuma za nuklearni program Severne Koreje, ugašen je 2007. u sklopu međunarodnih sporazuma o razoružanju.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vojska SAD poslala ratni brod u blizinu Severne Koreje

Izvor: Blic, 02.Apr.2013

Sjedinjene Američke Države postavile su u blizini Severne Koreje ratnu krstaricu sa protivvazdušnom odbranom sposobnom da sruši raketu koja bi bila ispaljena sa teroritorije pod kontrolom Pjongjanga, saopštili su američki zvaničnici...Ratni brod UŠ Fitzgerald koji je doplovio u Južnu Koreju...

Nastavak na Blic...

Američki ratni brod u blizinu Severne Koreje

Izvor: Press, 02.Apr.2013

Ratni brod USS Fitzgerald koji je doplovio u Južnu Koreju da bi učestvovao u vojnim vežbama te zemlje, poslat je u blizinu jugozapadnog dela korejskog poluostrva, umesto da se vrati u svoju matičnu luku u Japanu. ..Jedan vojni zvaničnik SAD, koji nije želeo da mu se pominje ime, izjavio je za...

Nastavak na Press...

Ratna krstarica SAD doplovila u Južnu Koreju

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Apr.2013

Sjedinjene Države postavile su blizu Sjeverne Koreje ratnu krstaricu s obranom sposobnom da sruši raketu koja bi bila ispaljena s teroritorija pod nadzorom Pjongjanga. Ratni brod USS Fitzgerald, koji je doplovio u Južnu Koreju kako bi sudjelovao u vojnim vježbama te zemlje, poslan je u blizinu...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Vojska SAD poslala ratni brod u blizinu Severne Koreje

Izvor: Glas javnosti, 02.Apr.2013

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države postavile su u blizini Severne Koreje ratnu krstaricu sa protivvazdušnom odbranom sposobnom da sruši raketu koja bi bila ispaljena sa teroritorije pod kontrolom Pjongjanga, saopštili su američki zvaničnici...Ratni brod USS Ficdžerald koji je doplovio u...

Nastavak na Glas javnosti...

Ratni brod SAD u blizini Sjeverne Koreje

Izvor: SandzakPress.net, 02.Apr.2013

Amerika – “USS Fitzgerald”, koji je doplovio u Južnu Koreju da bi učestvovao u vojnim vežbama te zemlje, poslat je blizu jugozapadnog dijela korejskog poluostrva Ratni brod “USS Fitzgerald”, koji je doplovio u Južnu Koreju da bi učestvovao u vojnim vežbama te zemlje, poslat je u blizinu...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.