Veštačka mumifikacija mnogo starija

Izvor: Beta, 14.Avg.2014, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veštačka mumifikacija mnogo starija

VAŠINGTON, 14. avgusta 2014. (Beta-AFP) - Poreklo veštačke mumifikacije tela u Egiptu moglo bi biti 1.500 godina starije nego što se do sada verovalo, saopštili su u četvrtak naučnici.

Prema najnovijem istraživanju, mumifikacija je nastala izmedju 4.500. i 3.500. godine pre nove ere, odnosno 1.500 godina je starija od do sada otkrivenih tragova koji datiraju od pre 2.200 godina pre naše ere.

Egipatska >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << mumifikacija se sastojala od prirodnog isušivanja tela pomoću toplote pustinje i vrelog peska.

Pre razvoja tehnike balsamovanja mrtvih, Egipćani su sahranjivali ljude u grobovima punim peska.

Tragovi prve upotrebe smole za mumifikaciju stari su 2.200 godina pre nove ere. Medjutim, britanski naučnici su otkrili tragove smole u grobovima iz vremena od 4.500. do 3.350. godine pre nove ere, odnosno starijim za 1.500 godina.

Naučnici iz Jorka i Oksforda analizirali su tkaninu pronadjenu na mumijama u jednom od najstarijih egipatskih groblja. Otkrili su tragove složene supstance za balsamovanje.

Koristeći biohemijske analize, stručnjaci su identifikovali tragove borove smole, aromatičnog ekstrakta jedne biljke, jedne uljane biljke i životinjske masti. Ta otkrića sugerišu da se balsamovanje koristilo hiljadu godina ranije nego što se mislilo.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Fosili pterosaurusa pronadjeni u Brazilu

Izvor: Beta, 14.Avg.2014

VAŠINGTON, 14. avgusta 2014. (Beta-AFP) - Američki paleontolozi otkrili su na jugu Brazila fosile pterosaurusa, prvih letećih gmizavaca iz perioda Jure, prenose u četvrtak mediji u SAD...Naučnici navode da su otkriveni fosili nazvani "kajuahara dobruski" (Caiuajara dobruski) drugačiji od ostalih...

Nastavak na Beta...

Mumufikacija starija nego što se mislilo

Izvor: Akter, 14.Avg.2014

Poreklo mumifikacije je verovatno 1.500 godina starije nego što se dosad verovalo, tvrde naučnici..Postoje indicije da je egipatska mumifikacija nastala negde između 4500. i 3100. godine p.n.e. Ona se tada sastojala od prirodnog isušivanja tela pod dejstvom toplog i suvog pustinjskog peska...Pre...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.