Vašington traži oslobađanje Mursija

Izvor: RTS, 12.Jul.2013, 22:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vašington traži oslobađanje Mursija

SAD pozvao egipatsku vojsku i privremene vlasti da oslobode bivšeg predsednika Egipta Mohameda Mursija, koji je zatvoren od 3. jula kada je zbačen sa vlasti.

Stejt department pridružio se zahtevu Berlina i pozvao egipatsku vojsku i privremenu vlast da oslobode svrgnutog predsednika Muhameda Mursija.  

Vašington se slaže sa pozivom Nemačke da se Mursi oslobodi i javno se pridružuje tom zahtevu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rekla je predstavnica Stejt departmenta za štampu Dženifer Psaki.

Prema izjavama privremenih vlasti, Mursi se nalazi na "bezbednom mestu", ali nije viđen u javnosti od svgravanja 3. jula.

Psaki je rekla da su američki zvaničnici u stalnom kontaktu sa "svim sektorima egipatskog društva".

Američka diplomatija je poslednjih dana osudila proizvoljno hapšenje u Egiptu, ali je do danas odbijala da kaže da li SAD tražu oslobađanje Mursija.

Prethodno je Nemačka pozvala Egipat da "ukine sve mere ograničavanja slobode kretanja" Morsija.

Stejt department juče je pozvao Kairo da obustavi proizvoljno hapšenje pripadnika Muslimanskog bratstva koje podržava Mursija.

Jedan egipatski sud je u sredu naredio hapšenje vrhovnog vođe Muslimanskog bratstva zbog odgovonosti za smrtonosno nasilje u Kairu u ponedeljak.

Pristalice i protivnici predsednika Mursija pozvali su ponovo na demonstracije u Kairu.

U međuvremenu, privremene egipatske vlasti su imenovale pravnika Zijada Bahaa el Dina, člana levičarske Egipatske socijaldemokratske partije, za zamenika premijera, objavio je premijer Hazem el Beblavi.

Beblavi ističe kako pregovara i sa ostalim kandidatima za svoju vladu, koja će, prema njegovim očekivanjima, biti oformljena u narednih nekoliko dana, izveštava AFP.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.