U SAD bankrotiralo 100 banaka

Izvor: B92, 24.Jul.2010, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U SAD bankrotiralo 100 banaka

Vašington -- Broj banaka u SAD koje su bankrotirale od početka godine je premašio 100, nakon što su tamošnji regulatorni organi poslednjih dana ugasili još sedam banaka.

Ugašena je po jedna banka u saveznim drzavama Džordžiji, Floridi, Južnoj Karolini, Kanzasu, Nevadi, Minesoti i Oregonu.

Brzina kojom se banke u SAD ove godine zatvaraju je značajno veća u odnosu na 2009, budući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je u istom periodu lani ta sudbina zadesila 64 banke, prenela je agencija AP.

Prošle godine je bankrotiralo ukupno 140 američkih banaka usled posledica recesije i velikih zaduženja, a to je bila najveća brojka još od 1992.

Očekuje se da će ove godine broj bankrota biti rekordan i nešto veći od lanjskih 140. Radi poredjenja, 2008. je zatvoreno 25 banaka, a godinu dana ranije samo tri.

Brzina kojom američke banke ove godine bankrotiraju je ubrzana zbog velikih gubitaka tih institucija ostvarenih na zajmovima za komercijalne nekretnine. Mnoge kompanije su u periodu recesije propale i napustile trgovinske centre i poslovne zgrade, koje su plaćale pomoću zajmova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.