Trka je počela, Obama bliži pobedi

Izvor: B92, 06.Nov.2012, 08:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trka je počela, Obama bliži pobedi

Vašington -- Birališta na istočnoj obali SAD su otvorena i tako je zvanično počeo dan u kome se bira predsednik SAD. Prema poslednjim anketama, Obama bliži pobedi.

Pratite "najveći politički šou na svetu" na B92.net. Pratićemo kako protiče glasanje, a zatim i najuzbudljivi deo - izbornu noć - iz minuta u minut.

Prvi rezultati se očekuju iza ponoći po našem vremenu, borba u nekim ključnim državama bi mogla da bude zaključena oko 2h, a konačna slika, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ako ne bude nepredviđenih okolnosti, trebalo bi da bude sklopljena oko 5h.

Dakle, do sutra ujutru po našem vremenu će biti razrešena dilema koja dominira u celokupnoj američkoj javnosti, ali i dobrom delu svetske javnosti: demokrata Barak Obama ili republikanac Mit Romni.

Najnovije istraživanje Rojtersa i Ipsosa je u saglasju sa brojnim rezultatima objavljenim 24 časa pre izbornog dana - da je Obama bliži pobedi. Aktuelni američki predsednik, prema tom istraživanju, vodi u tri od četiri najvažnije “neopredeljene” države (Ohajo, Virdžinija, Kolorado), dok republikanac Mit Romni ima prednost samo na Floridi.

Prema poslednjim anketama, Obama je u prednosti nad Romnijem i ima 91,6 odsto izgleda da odnese pobedu na izborima, dok su izgledi njegovog rivala procenjeni na skromnih 8,4 odsto.

Od šest sati po lokalnom vremenu otvorena su birališta u Virdžiniji, Konektikatu, Indijani, Kentakiju, Mejnu, Nju Hempširu, Nju Džersiju, Njujorku i Vermontu.

Biračka mesta u drugim saveznim državama biće otvorena kasnije pre podne, a glasačko pravo ima više od 200 miliona ljudi.

Inače, prvi rezultati su već stigli. Prema staroj američkoj tradiciji, američki predsednički izbori počinju nedugo posle ponoći u dva mala mesta - Diksvil Noč i Harts Lokejšn u maloj američkoj državi Nju Hempšir blizu granice s Kanadom.

Stanovnici ta dva mala mesta zajedno imaju jedva 120 stanovnika. Oni su već glasali u ponoć, javljaju svetske agencije.

U prve 43 sekunde današnjeg dana aktuelni američki predsednik i kandidat demokrata Barak Obama dobio je pet glasova isto koliko i njegov protiv kandidat, republikanac Mit Romni u Diksvil Noču.

U Harts Lokejšn Obama je dobio 23 glasa, a Romni devet, prenela je agencija AP. Za tridesetak glasova u dva mesta u maloj državi Nju Hempšir blizu američke granice s Kanadom bilo je potrebno 5,42 minuta.

Nakon ponoći i prvih glasova, stigle su i nove prognoze. Američke agencije su potvrdile da Obama vodi, ali neće sve biti baš tako izvesno. Komplikovani američki izborni sistem omogućava da kandidat koji danas dobije najviše glasova ne mora da uđe automatski u Belu kuću.

Naime, shodno ustavnoj odredbi od pre više od 200 godina, tu odluku doneće elektorski kolegijum koji čini određeni broj predstavnika svih 50 saveznih država i glavnog grada Vašingtona. Nepisano je pravilo da ti elektori, po ustaljenoj proceduri, koja traje i do dve ili tri nedelje, u principu potvrđuju izbornu volju građana.

Međutim, u istoriji američke demokratije zapisana su čak četiri odstupanja od tog pravila, a poslednji put bilo je to pre osam godina, kada je Džordž Buš tek posle dugog preganjanja, uključujući i konačnu odluku Vrhovnog suda dobio pravo na još jedan mandat u Beloj kući.

Svi čekaju rezultate iz Ohaja, Floride i Virdžinije

Amerikanci danas biraju i svih 435 kongresmena iz Predstavničkog doma, čiji mandati traju samo dve godine, kao i jednu trećinu od sto senatora kojima je mandat šest godina. Ti izbori su, međutim, potpuno u drugom planu u odnosu na predsedničke, ali tako će biti samo danas dok se ne reši dilema - Obama ili Romni.

Pobednik današnjih predsedničkih izbora u SAD mogao bi biti poznat već oko dva sata posle ponoći po srednjoevropskom vremenu, pošto stignu prvi rezultati iz ključnih država, Ohaja, Floride i Virdžinije.

Prva biračka mesta se zatvaraju u 18 časova po istočnoameričkom vremenu (ponoć po srednjoevropskom), dok se poslednja zatvaraju na Aljasci u 01.00 po istočnoameričkom vremenu (07.00 po srednjoevropskom).

Prvi rezultati u ključnim državama poput Ohaja, Floride i Virdžinije trebalo bi da budu poznati već u dva časa posle ponoći po srednjoevropskom vremenu, osim ako se razlike između kandidata ne budu brojale stotinama glasova.

Obama će izborne rezultate čekati u Čikagu, gradu iz koga dolazi, dok će Romni biti u Bostonu.

Predsednička kampanja u Americi traje već dugo, a poslednjih meseci posebno je intenzivirana i u njenoj žiži bila su pitanja kako ponovo pokrenuti privredu SAD, smanjiti nezaposlenost na manje od za Amerikance neprihvatljivih osam odsto i smanjiti budžetski deficit koji je iznad hiljadu milijardi dolara.

Takođe, kako se kampanja za predsedničke izbore bližila kraju, tako je rastao broj istraživanja javnog mnjenja. Prema jednoj od poslednjih projekcija, aktuelni predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama vodi sa dva odsto razlike u odnosu na predsedničkog kandidata republikanaca Mita Romnija. Za Obamu bi dan pred izbore glasalo 48 odsto birača, dok bi Romni dobio podršku 46 odsto birača, prenose agencije.

Obama takođe vodi u tri od četiri najvažnije "sving" države, dok republikanac Mit Romni ima prednost samo na Floridi, pokazuje najnovije istraživanje Rojtersa i Ipsosa. Prema podacima koji su sinoć objavljeni, Obama ima prednost od četiri odsto u Ohaju, dok u Virdžiniji i Koloradu vodi za dva, odnosno za jedan procenat u odnosu na Romnija, koji pak vodi za jedan procenat na Floridi. Procenjuje se da bi Romni morao da dobije tri od ove četiri savezne države da bi pobedio na izborima.

Politika SAD na Balkanu ostaće nepromenjena, bez obzira na to da li će na izborima pobediti Barak Obama ili Mit Romni, kaže ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi.

Da mogu da izađu na birališta u SAD, Evropljani bi glasali za Obamu, Izraelci za Romnija, dok je Palestincima svejedno.

Sve o kampanji i izborima u SAD možete pročitati na našim posebnim stranama.

Oba predsednička kandidata su u ponedeljak, poslednjeg dana kampanje nastavila da obilaze "sving države", pokušavajući da ubede neopredeljene birače da u finišu pred izbore pređu na njihovu stranu. Aktuelni predsednik obilazio je Viskonsin, Ohajo i Ajovu, a uz njega je bio i poznati muzičar Brus Springstin.

"Ovo ne bi trebalo da bude komplikovano. Mi smo pokrenuli ekonomiju, otvorili nova radna mesta. Njihove ideje smo videli, ekonomija nije rasla, nisu otvarana nova radna mesta, a deficit je rastao", rekao je Obama pristalicama.

Romni je svoj poslednji dan kampanje proveo na Floridi, u Virdžiniji, Ohaju i Nju Hempširu. Govoreći na jednom skupu u Floridi, kandidat republikanaca je pozvao građane da izađu na izbore. "Ako smatrate da Amerika treba da ide pravim putem, ako ste umorni od toga da budete umorni, onda vas pozivam da izađete i glasate za promene", kazao je Romni.

Pošto se očekuje da Ohajo bude država koja će biti prekretnica u predsedničkoj trci, Romni ide u Klivlend.

Prvi glasovi
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Amerikanci biraju predsednika

Izvor: BKTV News, 06.Nov.2012

Amerikanci danas izlaze na birališta. Biraju članove Kongresa i trećinu senatora, ali je svakako najzanimljiviji izbor budućeg predsednika SAD.. Uskoro će biti razrešena dilema koja dominira u celokupnoj američkoj javnosti: demokrata Barak Obama ili republikanac Mit Romni.. Komplikovani američki...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.