Srbiji 380 miliona evra od MMF-a

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 29.Jun.2010, 03:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji 380 miliona evra od MMF-a

Vašington -- MMF doneo pozitivnu odluku o četvrtoj reviziji aranžmana sa Srbijom, što omogućava povlačenje 380 miliona evra koji su namenjeni podršci deviznim rezervama.

Kako se navodi u saopštenju MMF-a, ekonomski rezultati Srbije i dalje su veoma zadovoljavajući uprkos slabijem makroekonomskom okruženju u prvoj polovini 2010.

Zamenik direktora Međunarodnog monetarnog fonda, Muriljo Portugal ocenio je da je značajno poboljšana pozicija Srbije u spoljnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << finasiranju, nivo deviznih rezervi "udoban", a inflacija pod kontrolom.

On je dodao da, "uprkos tom pozitivnom razvoju, Srbija ostaje izložena nepovoljnim uticajima iz regiona".

Prema njegovim rečima, vlasti u Srbiji ostaju snažno privržene strukturalnim reformama sa ciljem poboljšanja poslovnog okruženja,

unapređenja privatnog investiranja i jačanja izvoznih kapaciteta, uključujući i privatizaciju i razvoj infrastrukture.

U maju je sa predstavnicima MMF-a dogovoreno da se deficit budžeta, zbog manjka javnih prihoda, poveća sa prvobitno planiranih četiri, na 4,8 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP) ili na oko 140 milijardi dinara.

Dogovoreno je i da se do septembra odloži donošenje Zakona o fiskalnoj odgovornosti, koji će omogućiti smanjenje javne potrošnje na 41 odsto BDP-a za četiri godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.