Srbija ključna za SAD u regionu

Izvor: B92, 02.Jul.2010, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija ključna za SAD u regionu"

Beograd -- Ambasadorka SAD u Beogradu Meri Vorlik izjavila da je partnerstvo sa Srbijom za Vašington jedno od ključnih u regionu.

Ona je, povodom Dana nezavisnosti SAD - 4. jula, istakla značaj integracije Srbije u evropsku porodicu.

Vorlik je istakla da SAD nastavljaju da brane vrednosti utkane u Deklaraciju nezavisnosti, prema kojima su svi ljudi stvoreni jednaki i sa neotuđivim pravima, poput prava na život, slobodu i potragu za ličnom srećom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Partnerstvo SAD sa Srbijom je jedno od ključnih u regionu, nadamo se da ćemo kroz unapređeni dijalog i sardnju na ekonomskim, političkim i bezbednosnih pitanjima i kroz mrežu ličnih i profesionalnih odnosa, koji se razvijaju kroz progame razmene i komercijalnim aranžmanima, učvrstiti bilateralne veze i pomoći Srbiji da ostvari svoje evropske težnje", navela je Vorlikova.

Dan nezavisnosti, 4. jul, u SAD se obeležava u znak sećanja na dan kada je 1776. godine na kongresu u Filadelfiji potpisana Deklaracija o nezavisnosti.

Današnjem prijemu u rezidenciji ambasadora SAD u Beogradu prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora, predstavnici verskih zajednica, među kojima i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, predstavnici političkog, javnog i kulturnog života u Srbiji.

Prijemu je prisustvovalo nekoliko članova Vlade Srbije, ali za razliku od prethodnih godina proslavi američkog Dana nezavisnosti nisu prisustvovali predsednik i premijer Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.