Spisak za spisak: MIP RF odgovorio na spisak Magnitskog

Izvor: Vostok.rs, 22.Okt.2011, 21:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spisak za spisak: MIP RF odgovorio na spisak Magnitskog

22.10.2011. -

Spoljnopolitički resor Rusije je odgovorio na jednostrano uvođenje od strane Stejt departmenta SAD viznih sankcija protiv ruskih državljana, pomenutih u takozvanom spisku Magnitskog. MIP je uveo slična ograničenja za ulazak u Rusiju američkih činovnika, koji su učestvovali u zločinima u humanitarnoj sferi, a koji su imali odjek.

MIP RF je simetrično odgovorio na letnji demarš američkog Stejt departmenta. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Vašington je uneo u crni spisak za dobijanje viza imena ruskih zvaničnih lica koja su, prema njegovom mišlenju, bila povezana sa smrću pravnika Sergeja Magnitskog. Danas, kako je saopštio zvanični predstavnik MIP RF Aleksandar Lukaševič, sastavljen je spisak građana SAD, čiji boravak u RF je priznat nepoželjnim. On se sastoji od prezimena visokih činovnika, koji su učestvovali u nepravnim akcijama protiv ruskih državljana u SAD-ama, ko je sankcionisao i lično učestvavao u kidnapovanjima i maltretiranjima građana Rusije.

U intervjuu Glasu Rusije i još dvema ruskim radiostanicama šef MIP RF Sergej Lavrov je izjavio da usvajanjem takvih spiskova SAD pokušavajau da vrše pritisak na Rusiju.

Pomoću takvih spiskova ustvari umesto nas odlučuju ko je kriv. Niko od naših stranih partnera nema pravo da usvaja odluke umesto našeg sudskog sistema ili nameće nam rešenja. Nije dokazana krivica nijednog lica, pomenutog u spisku. Bez obzira na sve činjenice u medijskom prostoru, dok nije izrečena presuda deluje prezumpcija nevinosti. I mi imamo pitanja prema pravosuđu u SAD-ama, u nizu zemalja EU, kako se uvažavaju prava nacionalnih manjina.

Podsetimo, spisak građana Rusije kojima je zabranjen ulazak u SAD, poznat kao spisak Magnitskog, pominje pripadnike FSB, MUP, lekare islednog zatvora, gde se nalazio Magnitski, javne tužioce i poreske inspektore. Amerikanci smatraju da su ti ljudi povezani sa smrću pravnika investicionog fonda Sergeja Magnitskog. On je bio optužen za neplaćanje poreza.

Direktor Centra društveno-političkih istraživanja Vladimir Jevsejev je uveren da će uvođeđenje od strane SAD i RF viznih snakcija negativno uticati na bilateralne odnose.

Mislim da ne vredi koristiti neke mogućnosti za uvođenje spiskova koji bi otežavali ili stvarali ozbiljne probleme za razvoj rusko-američkih odnosa. Ako se na spisku nađu ključna lica administracije Baraka Obame, to bi bez sumnje rezultiralo pogoršanjem odnosa između RF i SAD-ama. Ne bi bilo ispravno provocirati snage koje su unutar SAD realno raspoložene za pogoršanje odnosa s Rusijom.

U izjavi MIP se ne navode konkretna prezimena američkih činovnika, kojima je zabranjen ulaz u Rusiju, ali se sadrži nedvosmisleno upozorenje Vašingtonu: ako američka strana krene putem vizne konfrontacije, Rusija će biti prmorana da proširi taj spisak.

Izvor: Golos Rossii, foto: Vesti.Ru
Pogledaj vesti o: Vize

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.