Snouden: Misija je za mene gotova

Izvor: Press, 24.Dec.2013, 09:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snouden: Misija je za mene gotova

"Za mene, u pogledu lične satisfakcije, misija je već postignuta", rekao je Snouden u intervjuu za "Vašington Post", prenela je agencija Rojters.

Intervju sa Snoudenom vođen je više od dva dana, gotovo neprekinutog razgovora u Moskvi i to je prvi veliki intervju licem u lice od kako je Snouden stigao u junu u Rusiju, gde mu je odobren privremeni azil.

"Već sam pobedio", rekao je Snouden i dodao da "čim su novinari mogli da rade, sve što sam pokušavao >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << da uradim je potvrđeno".

Snouden je istakao da njegova namera nije bila da menja društvo već da "društvu pruži šansu da odluči da li bi trebalo da se promeni".

Snouden je negirao da je pokušao da sruši NSA već je, kako je rekao, radio na poboljšanju NSA.

"I dalje, evo sada, radim za NSA. Oni su jedini koji to ne shvataju", rekao je Snouden.

Snouden je napustio svoje radno mesto na Havajima u maju i počeo posle par sedmica da iz Hong Konga javno objavljuje informacije o tajnom programu špijuniranja koje sprovodi NSA.

Iz Hong Konga je otišao u Rusiju gde je na moskovskom aerodromu ostao skoro šest sedmica dok mu Kremlj nije odobrio privremeni jednogodišnji azil.

Oni koji mu se dive Snoudena nazivaju šampionom u borbi za ljudska prava, dok ga kritičari smatraju smatraju izdajnikom.

Snouden živi na nepoznatoj adresi u prestonici Rusije.

U intervjuu je sebe nazvao "zatvorenom mačkom", dodavši da veoma retko napušta kuću.

"Jednostavno nemam puno potreba", rekao je Snouden.

Snouden je negirao da je lojalan Rusiji ili Kini.

"Nemam veze sa ruskom vladom", rekao je on naglasivši da nema nikakav sporazum sa njima.

Posle obelodanjivanja podataka o tajnom prisluškivanju građana Amerike i lidera širom sveta koje sprovodi NSA digla se ogromna prašina, te je američki predsednik Barak Obama naložio da se preirpitaju operacije NSA.

Američki pravni i obaveštajni stručnjaci su, po nalogu Obame, pozvali na sveobuhvatnu reviziju programa prisluškivanja.

Petočlana radna grupa pozvala je i da se okonča masovno prikupljanje telefonskih podataka, preporučujući da te podatke čuvaju privatni provajderi, a da se vladi daje pristup ukoliko je opravdan.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Snouden: Misija je za mene završena

Izvor: B92, 24.Dec.2013

Vašington -- Odbegli američki službenik Nacionalne bezbednosne agencije Edvard Snouden u intervjuu "Vašington postu" izjavio da je postigao ono što je naumio..."Za mene, u pogledu lične satisfakcije, misija je već postignuta", rekao je Snouden američkom listu, što je prenela agencija Rojters...Intervju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.